Здраве и красота

10 причини отварата от глухарче да е страхотно полезна!

Помага в отслабването и стимулира целия организъм

23.04.2017г. / 08 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Глухарчето е плевел за повечето хора. Растение, което бива разпиляно от вятъра. То обаче е нещо много повече. Глухарчето е билка, която има невероятни ползи за здравето на организма.

Отварата от глухарче се използва от векове в китайската медицина именно заради полезните ѝ свойства. Смята се, че корените на растението насърчават прочистването на организма, черния дроб, жлъчката, оказват благотворно влияние върху ставите и костите.

Специалистите по билково лечение смятат, че отварата от глухарче помага за подобряване на бъбречната функция и улеснява храносмилателния тракт.

В глухарчето се съдържа алкалоидът лутеолин, който дава страхотните ползи на това растение.

За какво помага отварата от глухарче?

1. Детоксикира черния дроб. Отварата от глухарче позволява на черния дроб да се освободи от натрупаните токсини по-лесно и да регенерира функционалните си клетки.

2. Детоксикира бъбреците. Отварата от глухарче има диуретичен ефект, което помага за извеждането на излишните течности от тялото и улесняване на бъбречната функция.

3. Стимулира кръвообращението. Глухарчето провокира кръвообращението и помага за по-доброто подхранване с кислород и хранителни вещества на органите и системите.

4. Действа противораково. Отварата от глухарче е препълнена с антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и неутрализиращи канцерогенните им ефекти.

5. Облекчава кожни проблеми. Тази отвара е много полезна при акне, кожни възпаления, инфекции, раздразнения.

6. Отслабване и храносмилане. Глухарчето потиска апетита, ускорява клетъчния метаболизъм и помага в отслабването.

7. Повишава имунитета. Благодарение на антиоксидантите отварата от глухарче стимулира имунитета и прави организма устойчив на инфекции и бактерии.

8. Прочиства пикочните пътища. Запознати сме с качествата на червената боровинка по отношение на прочистването на уринарния тракт. Отварата от глухарче обаче има също толкова добър ефект.

9. Понижава холестерола и кръвното налягане. Според изследванията отварата от глухарче има свойствата да намалява нивата на холестерола и да редуцира образуването на плаки по съдовете.

10. За здрави кости и стави. Глухарчето е изключително богато на витамин К, който е важен за здравето на костите и ставите.

Снимка: iStock

 

Коментирай
Свободно време