Здраве и красота

Защо учените препоръчват честа консумация на авокадо?

Страхотни причини да ядем авокадо всеки ден

24.05.2017г. / 09 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Авокадото е изключително полезна храна. За тези, които го обичат, а и за онези, които не харесват вкуса му (а трябва!) имаме добра новина – честата консумация на авокадо носи страхотни ползи за здравето!

Половин авокадо на ден има невероятното свойство да предпазва организма от така опасния метаболитен синдром, показват данни от скорошно изследване по темата.

Екип от ирански учени са проверили свойствата на авокадото в тази посока. Те установили, че прекрасният плод намалява нивата на триглицеридите, инсулина, кръвната захар и сърдечносъдовия риск – все компоненти, характерни за метаболитния синдром.

Изследователите са разгледали резултатите от 129 предишни изследвания по темата, систематизирали са фактите и са доказали, че авокадото има невероятни ефекти върху метаболизма и правилната обработка на хранителните вещества.

Учените заключават, че авокадото има благоприятни ефекти върху нивата на холестерола във всичките му измерения (лош, добър, общо холестерол), както и фосфолипидите.

И не само това, но авокадото има понижаващи липидите, триглицеридите, антихипертензивни (намаляващи кръвното налягане), антидиабетни, анти-затлъстяващи, антикоагулантни свойства. Хранителните вещества и полезните мастни киселини в него защитават кръвоносните съдове от атеросклероза.

Това не е обикновено изследване за ползите от авокадото, смятат учените, а мащабна систематизация на многобройните причини да консумираме този прекрасен плод всеки ден.

Най-хубавото е, че колкото по-често ядете авокадо, толкова по-тънка ще става талията ви! Възползвайте се и от тази завидна негова полза за здравето.

Коментирай