Здраве и красота

3 начина бързо да намалите стреса

Практикувайте техники за релаксация

23.05.2017г. / 14 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е част от живота на всеки от нас. Въпреки това има периоди, в които той сякаш взема превес и нарушава нормалния ни ритъм.

В ситуации на стрес и напрежение тялото ни отделя адреналин. Това е единият от хормоните на стреса, който сигнализира за непозната ситуация или опасност. В тези моменти е трудно да се справим с негативните емоции, но има 3 техники, които помагат по-бързо да балансираме. Тях можем да правим не само, когато сме стресирани, а и като превенция на стреса.

1. Практикувайте техники за релаксация.

Има няколко техники от този тип, които намаляват нивото на стрес и може да ги правите по всяко време на деня, дори и в офиса. Те са лесни за изпълнение, но много ефективни.

Дълбоко дишане

Когато сте под стрес добре е да започнете да дишате бавно. Дишайте през носа и позволете на въздуха да изпълни гръдния ви кош. Акцентирайте върху темпото на дишането и се опитайте да го поддържате. Дълбокото вдишване и издишване намалява нивата на адреналин и забавя сърдечната честота, а всички знаем, че когато сме изложени на стрес сърцето ни бие много по-ускорено.

Обърнете внимание на средата

Много е важно обкръжаващата среда да ви е приятна. Ето защо е добре в офиса да направите пространството край вас вдъхновяващо. Сложете свежи цветя, снимки на любими хора или красив пейзаж и т. н.

Дори и да не сте в офис, ако сте на открито отново обърнете внимание върху всички детайли. Фокусирайте се върху тялото си и това как се чувства то. Бъдете доволни от това, което ви заобикаля. Вслушайте се в песента на птичките, шума на водата, усетете уханието на тревите.

Раздвижете се.

Чували ли сте ваши приятели и познати да казват, че спортът ги разтоварва и им помага да се отърват от ежедневния стрес? Това е абсолютно вярно. Тъй като в ситуации на стрес рядко бихме могли да посетим залата за спорт или да потичаме на открито, направете няколко клякания.

По този начин ще се концентрирате върху физическите стимули и ще отклоните вниманието си от негативните мисли.

2. Прехвърляне на мисълта

Тази техника е вдъхновена от хипноза. Идеята е да излъжем мисълта си, за да се отървем от стреса.

За начало намерете предмет, който събужда във вас приятни спомени. Вземете го, поиграйте си с него, спомнете си за приятните емоции. Свържете се с предмета с приятното чувство, което изпитвате.

Винаги, когато сте в стресова ситуация, докосвайте предмета. Разбира се, когато това е нещо обемно, което няма как да носите със себе си, достатъчно е да помислите за него. Ако приятните спомени са свързани с определен звук на море, послушайте релаксираща музика, чиито фон са морските вълни. Ако е аромат, намерете начин да имате от него по-често край себе си.

Свързани статии

3. Приемайте магнезий като хранителна добавка.

Недостигът на магнезий е една от най-честите причини за повишаване нивата на стрес. Важният минерал доказано намалява нивата на хормона на стреса – кортизол. Ето защо помислете дали не е добре да приемате няколко седмици магнезий под формата на хранителна добавка.

Също така добавете в менюто си храни, които са с високо съдържание на минерала. Повече за тях може да видите тук.

Снимка: istock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати