Здраве и красота

Храни, които правят упражненията по-ефективни

Ще отслабнете и стегнете тялото си по-бързо с тези храни

20.05.2017г. / 06 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да отслабнем се обръщаме към диетите, здравословния режим на хранене и тренировките. Често обаче резултатите не идват дълго време въпреки усилията. Къде грешим?

Най-често грешим с храната. Не консумираме продукти, които предизвикват тласък на метаболизма и подобряват ефективността от тренировките. Кои са тези храни, които помагат в отслабването и правят тренировките по-ефикасни?

Кафе

Благодарение на кофеина, кафето подобрява тренировките и упражненията, тъй като увеличава бдителността и подобрява концентрацията. То е стимулант на нервната система, помагащ в повишаването на енергийните нива. Ето защо чаша кафе преди тренировка ще повиши енергийните нива и ще подобри резултатите ви.

Овесени ядки

Овесените ядки са богати на ненаситени мазнини, които се метаболизират бързо и дават енергия. Овесът е полезен и за контрола на нивата на кръвната захар, което е важно за редукцията на тегло и превенцията на диабета.

Яйца

Яйцата са прекрасна храна за възстановяване на мускулите след тренировка. Те са много богати на протеини. Карат ви да се чувствате сити за дълго време и асистират в отслабването.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа протеини, което го прави чудесно преди и след тренировка. То увеличава усещането за ситост, помага на мускулите да се възстановят и подхранят и ускорява метаболизма.

Ядки и масло от ядки

Ядките съдържат полезни мазнини. Те намаляват риска от диабет тип 2, ускоряват метаболизма, предпазват от сърдечносъдови проблеми и всичко това благодарение на полезните мононенаситени мазнини в тях и полезните растителни протеини.

Банани

Бананите са една от най-добрите закуски преди тренировка. Те се храносмилат лесно като едновременно с това дават на организма калий, магнезий и полезни въглехидрати, намаляващи крампите след тренировки и ускоряващи възстановяването на мускула след работа.

Сладки картофи

Сладките картофи са богати на витамин А, който има едновременно мощни противоракови и антистареещи свойства. Сладките картофи са комбинация от диетични фибри, малко калории и полезни въглехидрати, имащи свойството да тласкат метаболизма нагоре.

Горски плодове

Горските плодове са страхотна закуска, особено когато бързате и нямате време за приготовления. Те дават бърз прилив на енергия, богати са на антиоксиданти и фибри, които помагат за усвояването на захарите и намаляване на кръвната захар.

Нискомаслена извара

Много често забравяме колко добър и полезен продукт е изварата. Тя може много да помогне в контрола на теглото. Смесена с горски плодове или банани, изварата е страхотна за отслабване и подхранване на енергийните нива на тялото благодарение на полезните протеини в нея.

Снимки: istock

Коментирай