Здраве и красота

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Кои природни средства успокояват киселините

27.05.2017г. / 06 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дисбалансът на храносмилателните сокове в стомаха се проявява със симптоми на дразнене, лош дъх, гадене, болки в стомаха, киселини и често оригване. Киселинният рефлукс е често срещан проблем както при жените, така и при мъжете.

Основните причини за появата на рефлукс са консумацията на пикантни храни, продължително седене, нередовно хранене, преяждане, прекалено много стрес в ежедневието, употреба на алкохол, пренебрегване на плодовете и зеленчуците за сметка на готови и тестени храни.

Можете да облекчите киселинния рефлукс с някои полезни за целта билки. Кои са те?

Джинджифил

Джинджифилът е много полезен във всяко отношение, включително и срещу рефлукс. Въпреки пикантния си вкус, той успокоява връщането на киселини в хранопровода, потиска секрецията на стомашни сокове и успокоява болките и дискомфорта.

Джинджифилът предизвиква повишена секреция на слюнка в устата, което по естествен път намалява киселините. Сдъвчете 2-3 резена джинджифил или си направете чай от него, който да пиете сутрин. Подправете го с малко мед и лимон за по-добър вкус.

Листа босилек

Дъвченето на листа пресен босилек е другият добър начин да потиснете рефлукса. Тази билка намалява секрецията на стомашни киселини и помага те да не навлизат в хранопровода. Дъвчете 5 до 7 листа от босилек на ден веднага щом приключите с храненето. Също така можете да си правите отвара от пресен босилек, която да пиете срещу киселини.

Карамфил

Карамфилът има свойството да потиска секрецията на солна киселина в стомаха. Дъвчете по малко карамфил на ден, за да намалите връщането на киселини в устата.

Канела

Канелата е прекрасна в контрола на кръвната захар и диабета. Тя има и свойството да потиска стомашния рефлукс по естествен начин благодарение на антиацидното си влияние. Разтворете си ½ лъжичка канела в чаша вода и я изпийте преди хранене. Добавете към нея и малко мед, за да направите вкуса по-добър. Тази комбинация ще ви помогне и за храносмилането и ускоряването на метаболизма.

Снимки: iStock

Коментирай