Здраве и красота

5 трика за красота с тиква

Как да използвате тиквата в рутината си за красота

26.05.2017г. / 11 45ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Тиквата е много полезен продукт, окачествяван едновременно като плод и като зеленчук. Тя е здравословна и диетична. Съдържа завидни количества витамин А, К, С, минерали като цинк, мед, магнезий, калий – все невероятно полезни вещества за кожата и косата.

Поради тази причина тиквата е един от най-добрите приятели на жената в грижата за красотата.

Как можете да използвате тиква за красота?

Като балсам за коса

Използвана като балсам, варената тиква има свойството да възстановява блясъка и да връща влагата в косъма като по този начин помага на увредените кичури да се съживят.

Смесете малко варена тиква с малко кисело мляко и 2-3 лъжици мед в купа. Намачкайте добре или пасирайте. Нанесете върху измита коса, изчакайте няколко минути и изплакнете.

Като овлажняващ крем

Можете да си направите невероятно полезен и дълбоко хидратиращ крем с тиква, кокосово масло и канела. Тези три съставки правят кожата здрава, овлажнена, бляскава и подхранена.

Маска за лице

Тиквата е много богата на антиоксиданти. Благодарение на бета-каротина и витамин А тя прави кожата здрава, предпазва я от бръчки и я подхранва в дълбочина.

Смесете 1 чаша варена тиква, 2 супени лъжици кафява захар, 1 супена лъжица мед и ½ чаша кисело мляко. Разбъркайте добре и нанесете върху чиста кожа. Изчакайте да попие за около 15 минути и изплакнете.

Свързани статии

Пилинг за лице

Кожата има нужда от пилинг веднъж или два пъти седмично, за да се отстранят натрупванията от себум, мъртви клетки и мръсотия, а и за да се предпазите от бръчки. Тиквата е страхотна за тази цел.

Смесете 1 чаша пресен сок от червена боровинка, ½ чаша сварена тиква, 1 яйце, 1 лъжица мед и разбъркайте. Нанесете върху чиста кожа, докато изсъхне. Пилингът има стягащ ефект.

Ексфолиране

Ексфолирайте с помощта на тиквата. Смесете малко варена тиква с малко кафява захар. Разбъркайте и нанесете с масажни кръгови движения като избягвате зоната около клепачите. Масажирайте така около 5 минути. След това оставете ексфолиращата маска да попие. Изплакнете. Ексфолиантът е много подходящ и за цялото тяло под душа.

Коментирай