Здраве и красота

Защо е важно да тренираме разумно според специалистите?

Или как тренировките могат да ни накарат да напълнеем и да разградят мускулите ни

26.06.2017г. / 11 04ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Когато казваме, че искаме да отслабнем, имаме предвид, че желаем да променим начина, по който изглежда тялото ни. Колкото по-висок е процентът на мускулите спрямо мазнините в тялото ни, толкова по-висока е скоростта на метаболизма ни. Казано просто: мускулите изгарят повече калории, отколкото мазнините.

Тренировките със сигурност са важен елемент от нашата метаболитна главоблъсканица. Редовните упражнения помагат на тялото да изхвърля токсини и да се справя със стреса, да поддържа доброто ни настроение и мозъчната ни дейност и подобрява чувствителността ни към инсулина (така че тялото да преработва по-ефикасно въглехидратите).

Упражненията създават също енергиен недостиг и освобождават захарите, складирани в черния дроб и мускулите. Но както и с други фактори, описани в тази книга, не всички упражнения са полезни. Много хора губят мярката, като тренират по-малко или повече от необходимото.

Да седиш продължително, е смъртоносно

Липсата на физическа активност е пагубна за метаболизма и здравето като цяло. Според в. „Но Йорк Таймс“ изследване, проведено в биомедицинския изследователски център „Пенингтън“, показва, че само един ден, прекаран в прекомерно седене, може да предизвика 40-процентов спад в способността на инсулина да усвоява глюкозата и да намали с една трета скоростта, с която тялото ни изгаря калории.

Прекалено хубавото не е на хубаво

Има много хора, които не водят заседнал начин на живот. Редовно посещават фитнес салон, бягат за здраве или практикуват някакъв спорт. Само че, независимо от постоянството им, обиколката на диафрагмата им не помръдва! Може би се стараят прекалено?

Често си мислим, че ако малкото е хубаво, то значи повечето е още по-хубаво. Това обаче не е вярно, особено когато става дума за кардиоупражнения. Тялото ни не е създадено да участва в маратони. Ние сме еволюирали от ловци и събирачи на храна, които почти не са сядали, но и не са и пробягвали по 40 км на ден.

Те са тичали толкова бързо и толкова надалеч, колкото е било нужно, за да се спасят. Хората в онези времена са имали кратки кардионатоварвания, съчетани с вдигане на тежести и множество малки движения. Дългите кардионатоварвания са източник на хроничен стрес за организма.

Както знаем, самият стрес повишава хормоните на стреса, включително нивата на кортизол, което дава сигнал на организма да складира мазнини, особено в областта на диафрагмата. Освен това прекалените тренировки влияят зле на хормоните, повишават възпаленията и смущават храносмилането. Бинго!

Това обяснява защо по-усилените тренировки и по-дългото бягане могат да доведат до наддаване на тегло и до други здравословни проблеми.

Метаболизмът има две противоположни фази: анаболизъм, който изгражда, и катаболизъм, който разгражда. Само че, ако тренираме прекалено, особено ако наблягаме на кардиото, може да стимулираме прекалено катаболизма, което да предизвиква загуба на мускулна маса. Това не е полезно за обмяната на веществата. Излишният катаболизъм ускорява и стареенето, а това не е целта, която си поставяме, когато си купуваме абонаментна карта за фитнеса, нали?

Тренирайте разумно!

Да тренирате по-разумно, а не продължително и усилено, е ключът към добрия метаболизъм и към намаляването на обиколката на талията. Упражненията трябва да постигат две цели:

1. Да щадят хормоните на стреса – не прекалявайте с кардиоупражненията, включвайте и почивка и възстановяване, йога или медитация.

2. Да изграждат или защитават слабата мускулна тъкан – включвайте и силови упражнения.

Изводът

И липсата на движение, и усилените тренировки са пагубни за метаболизма. Много важно е да избягвате да седите дълго време на едно място, за да не му навредите. Другата крайност също не е полезна: прекалените кардиотренировки може да повишат нивото на кортизола, което подтиква организма да складира мазнини в областта на корема и да разгражда мускулите. Да намерите правилните за вас упражнения и да ги изпълнявате с подходящата интензивност, са съществени условия за справяне с метаболитната главоблъсканица.

 

* * *

Из „Идеалният метаболизъм“ на Сара Ванс
Издателство „Слънце“
Снимка: pexels

Коментирай