Здраве и красота

Как да имаме бронзов тен и да защитим кожата през лятото?

Защитният фактор на козметиката е от голямо значение

22.06.2017г. / 07 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Всеки обича да прекарва време под слънцето със семейство и приятели. Слънчевите лъчи са повод за положителни емоции и позитивно настроение, за усмивки и щастливи мигове. Освен за доброто настроение, слънцето е много полезно и за здравето, тъй като с негова помощ организмът ни синтезира ценния витамин D.

Познат още като „слънчевият витамин“, той е изключително важен за хората във всяка възраст, а поддържането на нужните нива в организма прави костите по-силни, а имунната система по-устойчива. Излагайки се на слънце е важно да знаем, че хубавите моменти вървят ръка за ръка с използването на слънцезащитни продукти, които да предпазят кожата от вредните ултравиолетови лъчи (UV лъчи).

Те могат да бъдат много опасни, тъй като проникват през слоевете на кожата и могат да причинят изгаряне, увреждане на ДНК и слънчеви алергии. UV лъчите са два вида – UVA, отговорни за стареенето на кожата и слънчевите алергии и UVB лъчи, които са виновниците за слънчевите изгаряния. Всички слънцезащитни продукти на NIVEA защитават кожата както от UVA, така и от UVB лъчите.

Без слънцезащита всеки човек може да прекара различно време на слънце без да изгори, в зависимост от защитните свойства на своята кожа. За повечето хора това време варира едва между 5 и 30 минути. Изборът на слънцезащитен лосион зависи от възрастта, генетичната предразположеност и типа на кожата – дали тя е чувствителна, млада или зряла, склонна към алергии и т. н.

Най-важният критерий при избора на такъв продукт е слънцезащитният фактор (SPF). Той показва времето, което можем да прекараме на слънце без да получим изгаряне, в зависимост от защитните способности на нашата кожа. Колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго е времето, което прекарваме защитени на слънце. Например, използвайки продукт със SPF 30, кожата е защитена 30 пъти по-дълго, отколкото ако върху нея не е нанесен продукт.

За да бъдем защитени от вредните UV лъчи през целия ден, еднократното нанасяне на лосион не е достатъчно. Тъй като слънцезащитата се губи при плуване, потене, подсушаване с кърпа и други, задължително е да се нанася повторно лосион при всеки от изброените случаи. Защитата, която дава слънцезащитният продукт зависи и от използваното количество.

За възрастните това е около 30 г лосион, което се равнява на две до три супени лъжици за цялото тяло. При нанасянето на слънцезащитен продукт не трябва да се забравят по-труднодостъпните части на тялото като скалпа, кожата до косата, ушите, носа, раменете, горната част на ходилата. За кожата на лицето е най-добре да се използва отделен слънцезащитен продукт, тъй като е по-деликатна.

Особено податливи към увреждания на кожата, причинени от UV лъчението, са децата. Тяхната деликатна кожа е уязвима, а при най-малките защитният механизъм на кожата не е напълно развит. Затова децата трябва да бъдат защитени с продукти с висок SPF. Козметичният бранд обръща специално внимание при разработването на слънцезащитните продукти за деца.

Те са съобразени със специфичните нужди и особености на детската кожа. Формулата NIVEA SUN Детски цветен слънцезащитен спрей спомага за намаляването на риска от слънчеви алергии, защитава от слънчево изгаряне и дълготрайно увреждане на кожата. Цветният слънцезащитен спрей е с изчезващ цвят, което прави задължителното нанасяне на предпазващ продукт много по-лесно и забавно, както и подсигурява равномерното му нанасяне.

Много хора смятат, че слънцезащитните продукти с висок фактор предотвратяват почерняването. Това, че кожата трябва да е защитена, не означава, че не може да придобие красив загар. Образуването на кафявия пигмент меланин е естествена реакция към UV лъчите. С използването на защитен лосион с висок фактор процесът на почерняване не спира, а само се забавя, което го прави много по-безвреден за кожата.

Серията NIVEA Sun Protect & Bronze е специално предназначена да комбинира надеждната защита с естествения тен. Формулата е богата на растителни екстракти, които подпомагат естественото производство на меланин в кожата и осигурява красив, равномерен и здравословен тен.

Правилната и редовна употреба на слънцезащитни продукти, независимо от времето и мястото, на което се намираме, прави моментите, прекарани под слънчевите лъчи незабравимо и безопасно преживяване.

Коментирай