Здраве и красота

6 причини за промени в цвета на кожата

Наличие на бременност

25.06.2017г. / 06 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Нашето тяло е огледало на здравето ни. Всяка част от него ни подсказва, когато трябва да променим нещо в ритъма си на живот или страдаме от някакво заболяване. Кожата като най-големият човешки орган също може да ни сигнализира, че е време да обърнем по-сериозно внимание на здравето си.

Промяната в цвета ѝ е първото и най-често нещо, което забелязваме. Вижте 6 възможни причини за тази промяна.

Червена кожа

Обикновено цветът на кожата се променя към червен като реакция от стрес, тревожност или друго изключително емоционално състояние. Зачервената кожа може да се дължи и на резултата от консумацията на определени храни и напитки.

Въпреки това, хроничното зачервяване е знак за някакъв скрит здравословен проблем. Зачервяването в областта на бузите и носа подсказва за високо кръвно налягане или автоимунно заболяване, причинено от повишеното ниво на холестерол в кръвта.

Оранжева кожа

Кожа с цвят, който напомня леко оранжев би могла да подсказва за проблеми с панкреаса и далака. Но обърнете внимание и на храните, които консумирате. Ако имате повишен прием на тиква или моркови, съвсем нормално е и кожата ви да промени цвета си. Тогава ще трябва да намалите консумацията им.

Витилиго

Избледняла кожа като на петна в различни области на тялото, лицето, скалпа... Тази загуба на пигментация би могла да се дължи на състояние, наречено витилиго. То често се случва заедно с други автоимунни, генетични проблеми, понякога свързани с щитовидната жлеза.

Витилиго не се лекува и е важно кожата да бъде добре защитена през пролетно-летните дни, тъй като е по-уязвима от излагането на слънце.

Пожълтяла кожа

Жълтеникавото лице е тихо предупреждение, че черният дроб и жлъчката не работят както трябва. Задължително се консултирайте с лекар.

Посиняла кожа

Посиняването на кожата на определени места може да бъде признак за наличието на цианоза – здравословно състояние, което се дължи на повишената концентрация на хемоглобин в организма и намален кислород. Метхемоглобинемията е наследствена или придобита болест, която причинява неоксидиране на кръвта, което води до посиняване на кожата.

Свързани статии

Пигментни петна по кожата

Тези петна невинаги се дължат на излагането на слънчеви лъчи без предварително нанасяне върху кожата на слънцезащитна козметика. Чували ли сте за мелазма? Това състояние на кожата, тази промяна в цвета ѝ бива наричана още „маска на бременността“.

При нея някои кожни клетки произвеждат повече пигмент, който обикновено изглежда като кафяви или сиво-кафяви петна по лицето.

Коментирай
Здраве и красота