Здраве и красота

Защо се пристрастяваме към балсама за устни?

Или как балсамите за устни ни вредят

24.06.2017г. / 14 47ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Някога чувствали ли сте се сякаш сте пристрастени към балсама си за устни? Не сте сами! Почти всяка жена ще се съгласи с твърдението, че колкото повече балсам слага, толкова повече нужда има да го прави отново и отново.

Оказва се, че за тази пристрастеност си има логично обяснение.

Когато хидратацията на устните е нарушена, естествената ни реакция е да ги овлажним с помощта на хидратиращ балсам за устни. В повечето от тях обаче има потенциално дразнещи съставки, които имат обратния ефект – дехидратират нежната кожа на устните.

Не използвайте балсами, съдържащи камфор, салицилова киселина, ментол, различни аромати. Те са сред най-вредните за кожата на устните и предизвикват лъжливо временно усещане за облекчение, а скоро след това отново изпитвате нужда да намажете устните.

Тези продукти могат да раздразнят устните и да ги направят още по-напукани отпреди, особено в по-сурови условия.

Другата потенциална причина, поради която се чувствате пристрастени към балсама си за устни би могло да е наличието на оклузивни съставки в балсама. Те образуват плътна бариера между устните ви и естествената влага. Такъв един продукт е вазелинът.

Той полепва изключително плътно по кожата на устните като не позволява на естествените ѝ механизми за овлажняване да работят. Резултатът са така наречените „лениви устни“, които не произвеждат достатъчно хидратиращи субстанции по натурален път. Кожата се „научава“, че не трябва да „работи“, за да овлажни устните и разчита на балсама. Така изпитвате потребност да приложите още от продукта, за да облекчите напукването и опъването.

Това, разбира се, не означава да не използвате балсами за устни. Просто го правете умерено. Избягвайте посочените продукти и ги заменете със съдържащи съставката ланолин.

Тази съставка е полуоклузивна, което означава, че създава бариера между устните ви и външните вредни влияния, като същевременно позволява на кожата да диша и да контролира естествените си хидратиращи процеси.

По този начин напуканите устни наистина ще се оправят, а не частично и няма да изпитвате непрекъсната неистова нужда да ги мажете с балсам. За най-добри резултати използвайте домашно приготвени балсами за устни с натурални масла.

Снимка: pexels

Коментирай