Здраве и красота

Как да предотвратим порязването при бръснене?

Някои полезни техники

19.07.2017г. / 13 28ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Бръсненето крие риск от порязване. Този неприятен проблем се случва често и в много от случаите неправилното използване на самобръсначката е в основата на тези ужасни порязвания.

Какво трябва да правим, за да забравим за порязването при бръснене?

Не икономисвайте от гела за бръснене

Гелът или пяната за бръснене спомагат за овлажняването на кожата и действат като лубрикант. Колкото по-обилно е намазана кожата, толкова по-малък е рискът да се порежете.

Никога не бръснете на сухо

Сухото триене между самобръсначката и кожата крие най-големи опасности от порязване. Кожата може лесно да се набръчка при плъзгането на острието и това да доведе до дълбоко нараняване.

Как да си направите пяна за бръснене от натурални съставки?

Сменяйте често острието на самобръсначката

Колкото по-остро е острието, толкова по-лесно се движи по кожата. Няма да се налага да повтаряте участъците, да натискате и да жулите кожата.

Не натискайте прекалено силно

Натискането няма да ви помогне да се обръснете по-лесно и качествено, напротив. Това крие по-голям риск от нараняване, отколкото ако движите ръцете си леко.

Избягвайте еднократните самобръсначки

Според изследванията е много по-вероятно да се порежете с еднократна самобръсначка, отколкото с такава за многократна употреба, на която остриетата се сменят регулярно. Важен е фактът, че еднократните самобръсначки са много по-леки като материал. Това предполага инстинктивно повече натиск при ползване.

Грешки при бръсненето, които причиняват раздразнения

Техниката е от значение

Техниката при бръснене има голямо значение за предотвратяване на порязването. Бръсненето по посока на растежа крие много по-малък риск от нараняване.

Ексфолирайте

Преди да бръснете която и да е част от тялото – ексфолирайте. Това помага за изглаждане на кожата, премахване на мъртвите клетки и неравности по кожата, които могат да бъдат наранени при бръснене.

Избягвайте бръсненето на триъгълника преди цикъл

Преди цикъл тъканите на гениталиите набъбват поради повишеното кръвоснабдяване в този период от месеца. Това повишава негативните шансове да се порежете и да предизвикате сериозно кръвотечение.

Снимка: pixabay

Коментирай