Здраве и красота

Как да се отървете от „водното“ наднормено тегло?

Излишни килограми, причинени от задържане на много течности

20.07.2017г. / 16 13ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Наднорменото тегло може да се дължи на много причини. Една от тях е задържането на течности в организма. То затормозява функциите на клетките, спомага за образуване на целулит, пречи на нормалната обмяна на веществата и повишава общото тегло на тялото.

Как да се отървете от „водното“ наднормено тегло?

1. Упражнявайте се.

Колкото повече се движите, толкова повече ускорявате метаболитните процеси в тялото. Движението допринася за изразходване на енергия, в която участват и течностите в тялото. Ускоряването на метаболизма спомага за изтласкване на излишните течности от организма.

11 съвета за топене на коремните мазнини

2. Правете си прочистващи дни.

Изберете си ден или два в седмицата, в които да детоксикирате организма. Намалете приема на тежки храни, наблегнете на плодовете и зеленчуците.

3. Пийте много вода.

Колкото по-хидратиран е организмът, толкова по-лесно ще се отърве от излишните течности. Не правете грешката да ограничите течностите, за да изхвърлите водното наднормено тегло. Това ще влоши процеса.

4. Премахнете солта от диетата си.

Солта е предпоставка за задръжка на излишни течности. Често хората не си дават сметка колко много сол приемат с храната. В повечето готови продукти се съдържа сол, а като посолим ястията си внасяме невероятно голямо излишество от натрий в организма. Той предизвиква задръжка на течности, подуване, повишаване на кръвното налягане, образуване на целулит, храносмилателни проблеми.

Най-честите симптоми на дехидратация

Свързани статии

5. Заменете простите въглехидрати с такива, включващи в състава си фибри.

Сред полезните въглехидрати са плодовете и зеленчуците, защото в състава си съдържат големи количества фибри. Фибрите имат свойството да регулират обмяната на веществата и водата в тялото. Това спомага за отвеждане на излишните течности по естествен път.

6. Някои добавки по време на менструалния цикъл също могат да помогнат.

С настъпването на менструалния цикъл от тялото се губят някои важни микроелементи, играещи съществена роля в баланса на течностите. Сред тях са магнезият, желязото и цинкът. Можете да наблегнете на някои храни или хранителни добавки, съдържащи тези минерали.

Коментирай