Здраве и красота

Как стресът разрушава красотата ни

Кожата губи своята еластичност

26.07.2017г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Донатела Версаче. Снимка: Reuters

Донатела Версаче. Снимка: Reuters

Страдате от косопад? Помислихте ли дали случайно не страдате от хроничен стрес? Динамичното ежедневие, служебните и семейни задължения, проблемите от личен характер, неочакваните промени...

Всичко това е причина за появата на напрежение и стрес. Много лесно границата може да бъде прекрачена и този стрес да се превърне в хроничен. Красотата винаги страда, когато сме изложени на фактори, които ни карат да се чувстваме зле. Вижте как стресът ни прави по-малко красиви.

Поява на торбички и сенки под очите

Стресът винаги е причина за появата на безсъние, а то от своя страна, винаги оставя трайни белези върху лицето ни. Недоспиването и нарушеното качество на съня могат да са причина за появата на сенки, торбички, задържане на излишни течности, които ни карат да изглеждаме подпухнали.

Кожни проблеми

Доказано е, че стресът може да бъде причина за появата на акне, псориазис, екзема и други често срещани кожни проблеми. Освобождаването на кортизол, когато сме под напрежение или стрес, създава хормонален дисбаланс, който може да се прояви като кожен проблем във всяка една част на тялото.

Стресът може също да промени и чревната микрофлора, което играе важна роля за здравето на своята кожа.

Преждевременна поява на бръчки

Повечето жени полагат редовни грижи за кожата си, с цел забавяне появата на бръчки. Но когато стресът често присъства в живота ни, тези грижи може да се окажат безсилни срещу неговите разрушителни действия.

Ако не се опитате да редуцирате нивата на стрес, това може да доведе до излишък на хормона кортизол, който води до последствия като високо кръвно налягане, повишаване на теглото и загуба на колаген. Колагенът е изключително важен за поддържането на млада и еластична кожа.

Когато той започне да се синтезира по-малко в резултат на стрес, кожата губи своята еластичност и се появяват и ранни бръчки в областта на лицето, шията и ръцете.

Хранителни проблеми

Когато стресът задейства реакцията на защита, храносмилането се забавя или спира, така че тялото може да съсредоточи цялата енергия върху задачата да се предпази в съответната ситуация на стрес.

Тези чести проявления са причини за влошаване на храносмилането, възпаление на червата, киселини и синдром на раздразнените черва.

Свързани статии

В допълнение учени от университет в Охайо са установили, че стресът може действително да промени състава, разнообразието и броя на чревните бактерии. Както вече споменахме, лошото храносмилане влияе по много и различни начини на красотата ни.

Нездравословни навици

Стресът може да предизвика появата на нездравословни навици, като прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене, нездравословно хранене. Това води до покачване на теглото, влошаване състоянието на косата, зъбите, както и редица други здравословни проблеми, които се отразяват на красотата ни.

Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
ana ( преди 6 години )
Тази на снимката явно е пострадала не от стрес,а от некадърен пластичен хирург!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота