Здраве и красота

Къде освен във вагината може да има гъбички?

Някои места са неподозирани

02.08.2017г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Когато се спомене гъбична инфекция, първата ни асоциация е вагинална инфекция. Гъбички обаче могат да се появят на много различни места по тялото, които нямат нищо общо с вагината. Къде още може да възникне гъбична инфекция?

По кожата

Всяко място, на което кожата се прегъва и задържа влага е потенциално средище на гъбички. Гънките на слабините, пръстите на краката, гънките под гърдите, зад дупето, около врата, подмишниците са все места, на които има риск от поява на гъбички. Най-често страдащи са хората с диабет, наднормено тегло, хормонални проблеми.

Натурални лекове при гъбички по ноктите

По краката

Гъбичките по краката са може би най-често срещани. Огромен брой хора страдат или са страдали от гъбична инфекция по краката в някакъв период от живота си. Най-голям фактор са обувките. Ако са направени от изкуствени материали или причиняват прекомерно изпотяване на краката, това създава рискове от инфекция.

В устата

Звучи ужасно, но е факт – гъбички могат да се появят и в устата. Случва се най-често при бебета, които все още се кърмят или хранят с бутилка. Ако се задържи прекалено много мляко в устната им кухина, то може да причини гъбична инфекция. Познава се по белите налепи по езика.

В гръдния кош и белите дробове

Гъбичките могат да се загнездят дълбоко в тялото, където има лигавици и висока влажност. Тази комбинация създава условия за тяхното развитие. Както споменахме, гъбичките могат да засегнат гърдите външно, разраствайки се под тях в областта на гънката.

Как да предпазите ноктите от гъбички?

По хранопровода

Най-често гъбичните инфекции по хранопровода възникват вследствие на продължителна употреба на някои медикаменти. Наблюдават се и при пациенти с дефицити в имунната система.

В дупето

Гъбичките се разпространяват лесно към ануса откъм вагината. Ако усетите сърбеж, раздразнение и се наблюдава зачервяване, възможно е да страдате от гъбична инфекция на това деликатно място.

Пенис

Пенисът не е застрахован от гъбички, особено под препуциума, където има условия за задържане на бактерии и нечистотии. Инфекцията може да възникне и заради допълнително овлажняване на това място, най-вече през лятото при по-обилно изпотяване.

В ушите

Гъбички в ушите възникват най-често заради продължителна употреба на антибиотици.

Коментирай