Здраве и красота

6 от най-полезните семена

Истинска суперхрана

07.08.2017г. / 06 13ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Семената имат редица ползи за организма. Те са заредени с хранителни вещества, заради които семената се считат за истинска суперхрана.

Кои са най-полезните семена?

Чиа

Чиата е своеобразна бомба от полезни елементи. Тя е изключително богата на омега-3 мастни киселини, магнезий, калций, фолати, желязо, фибри. Всички те подкрепят здравето на сърдечносъдовата система, костите, мозъка, понижават холестерола, триглицеридите и прочистват организма от излишните мазнини.

10 суперхрани за ускоряване на метаболизма

Чиата има свойството да нормализира нивата на кръвната захар, заради което помага в контрола и превенцията на диабет.

Пшеничен зародиш

Пшениченият зародиш е препълнен с протеини, желязо, витамин В, фолиева киселина. Той регулира перисталтиката на червата, потиска апетита и оставя усещане за дълготрайна ситост. Освен това намалява нивата на кръвната захар.

Конопени семена

Конопените семена са прекрасен източник на протеини, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богати са още на фитостероли, растителни съединения, които помагат за понижаването на холестерола.

Тиквени семена

Тиквеното семе е невероятно богато на витамини от група В, желязо, магнезий, цинк, протеини и аминокиселини. Консумацията на тиквени семена помага за премахване на стреса, успокояване на нервната система, мускулните крампи, овладяване на анемията.

10 суперхрани срещу висок холестерол

Есенциалните мастни киселини подкрепят сърдечносъдовата система, намаляват холестерола и прочистват съдовете от наслагвания.

Слънчогледово семе

Слънчогледовите семена може да се струват обикновени и простовати на някои хора, но те имат много ползи за организма. Богати са на витамин В, фолиева киселина, витамин Е, който е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от увреждане. В тях има още полезни протеини и здравословни мазнини.

Ленено семе

Лененото семе е прекрасен източник на протеини, разтворими фибри, понижаващи холестерола и подобряващи храносмилането. Лененото семе едно от най-богатите на омега-3 мастни киселини, имащи ползи за сърцето, мозъка, съдовете.

В лененото семе се съдържат вещества, наречени лигнани. Те представляват растителни естрогени, които помагат в предотвратяването на някои видове рак.

 

Коментирай