Здраве и красота

Как витамин С влияе на здравето на косата?

Спира косопада

03.08.2017г. / 14 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Красивата и здрава коса винаги ще бъде важна част от добрия външен вид. Промените в цвета ѝ, химическото третиране със стилизанти, термичното ѝ третиране и други, могат да нарушат нейната структура. Ето защо е важно да се погрижим за косата си не само в онези моменти, в които тя страда.

Тъй като витамините благоприятстват състоянието ни, днес искаме да ви запознаем с няколко ползи на витамин С за здравето и красотата на косата. Благодарение на него, тялото ни изгражда и поддържа съединителни тъкани, които са градивни елементи на кожата, костите и кръвоносните съдове. Ето как редовният му прием ще ви помогне да се радвате на хубава коса.

Спира косопада

Загубата на коса може да се дължи на хормонален дисбаланс, смяна на сезоните, хранителни проблеми, дефицит на хранителни елементи и други. Витамин С може да помогне за този проблем, защото той е мощен антиоксидант, който помага на тялото да усвоява желязото по-добре.

Друга причина за появата на косопад е именно дефицитът на желязо. Също така витамин С помага за борбата със свободните радикали, които са причина за увреждането на космените фоликули, което увеличава загубата на коса.

Как стресът разрушава красотата ни

Бори се с пърхота

Пърхотът е един от най-упоритите проблеми, чието третиране може да отнеме седмици. Той може да се появи и в резултат на слаб имунитет. Приемът на витамин С, спомага не само за подсилване на имунитета, но и се грижи за здравето на кожата по цялото тяло, включително и на скалпа. Здрав скалп – здрава коса!

Намалява риска от преждевременно стареене на косата

Още една от ползите на витамин С за здравето и красотата на косата е, че той намалява риска от преждевременно стареене. Преждевременно стареене се случва, когато тялото спира да произвежда меланин, агент, който придава цвета ѝ. Витамин С може да забави появата на този процес, благодарение на своето антиоксидантно действие.

Масло от гроздови семки помага при косопад и забавя стареенето на косъма

Ускорява растежа на косата

Растежът на нова коса, поддържането на добра гъстота и състояние са част от признаците на здравата коса. Те могат да се подобрят чрез редовен прием на витамин С, защото витаминът има важна роля в синтеза на колаген.

Колагенът е важен, защото е един от основните агенти, които изграждат косата. Това вещество също така ѝ придава по-голям обем, увеличавайки диаметъра на всеки отделен косъм, като по този начин води до по-плътния ѝ вид.

Свързани статии

Прави косата по-лъскава

Ако искате косата ви да изглежда по-лъскава, добавете към дневното си меню витамин С или малки количества от него към домашните маски за коса. Всеки косъм е изграден от колаген, който спомага на косата да бъде не само по-здрава, но и да има добър външен вид. Както вече споменахме витамин С участва пряко в синтеза на колаген.

 

Коментирай