Здраве и красота

3 неверни мита за алергиите

Разпространени, но погрешни

10.08.2017г. / 06 35ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Алергиите засягат много хора, най-често деца. По отношение на алергичните реакции се ширят всевъзможни митове, някои от които ще се опитаме да развенчаем в следващите редове, благодарение на мненията на различни специалисти алерголози.

Мит: късокосместите домашни любимци не причиняват алергии.

Вероятно сте чували този мит не само от хорските приказки, но и по телевизията. Истината е, че самата козина няма нищо общо с алергиите. Всяко животно има козина и ако тя е източникът на алергени, то човек с алергия трудно би се доближил до което и да е животно.

Билки, подправки и масла при астма

Всъщност онова, което предизвиква алергични реакции са протеините, отделящи се в пърхота, слюнката и урината на животните. Ето защо може да мислите, че имате алергия към кучешка козина, но зайци, котки, морски свинчета също да повлияят симптомите ви в определена степен, споделя за Family Circle д-р Кристина Порч-Къран, алерголог в Coastal Allergy Care в окръг Вентура, Калифорния.

Мит: яденето на местен мед помага за облекчаване на алергиите.

Реалността отново е по-различна. Единственото, което ще облекчите, е гладът си за сладко. Медът съдържа малки количества цветен прашец. Някои хора смятат, че той им помага да потушат симптомите на сезонни алергии, поглъщайки малки количества полени чрез меда.

Астма и бременност – какви са рисковете?

Само че е важен видът на полените, а не полените изобщо. Алергии при хората се причиняват най-често от разнасяните във въздуха полени, а не от разнасяните от пчелите, смята д-р Анди Ниш от Националния институт по алергология и астма в Гейнсвил, Джорджия.

Мит: черният мухъл отключва алергии.

Много хора се притесняват от черния домашен мухъл, защото го смятат за алерген. Според лекарите обаче по-голяма опасност крият плесените, които не виждаме с просто око. Те провокират по-сериозни реакции от страна на имунната система, последвани от респираторни проблеми, сърбеж, сълзене, астма.

Коментирай