Здраве и красота

Най-важните ползи от омега-3 мастните киселини

Полезните мазнини са незаменими за организма

19.08.2017г. / 06 08ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Омега-3 мастните киселини крият невероятни ползи за здравето, които дължат най-вече на мощните си противовъзпалителни свойства. Когато възпалителните процеси в тялото биват потиснати, шансовете за подобряване на здравословното състояние се повишават. Превенцията на опасни животозастрашаващи заболявания се подобрява. 

Кои са най-важните неща, които трябва да знаем за омега-3 мастните киселини? 

Сърдечносъдови заболявания

Установено е, че омега-3 мастните киселини повишават нивата на добрия холестерол и понижават триглицеридите. Тези механизми са от голямо значение с оглед предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях усложнения в други органи и системи. 

Важни храни за бременни с високо съдържание на омега-3

Диабет

Омега-3 мастните киселини помагат на клетките да подобрят чувствителността си към собствения инсулин – основен проблем при инсулинова резистентност и диабет тип 2. Омега-3 мастните киселини помагат за ускоряване на метаболизма и разграждането на коремните мазнини, които са рисков фактор за отключване на диабет. 

Свързани статии

Рак

Омега-3 мастните киселини имат голям потенциал в превенцията на някои видове рак, сред които рак на гърдата, простатата и дебелото черво. 

Омега-3 мастните киселини подобряват качеството на спермата

Артрит 

Артритът е дегенеративно възпалително заболяване по ставите, тоест влошаващо се с времето. Благодарение на противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини, симптомите на скованост и болки при артрит намаляват. 

Кои са храните, най-богати на омега-3 мастни киселини?

Най-добрият източник на омега-3 мастни киселини е сьомгата. Освен нея обаче богати на полезните мазнини са сардините, скумрията, рибата тон, ядките, най-вече орехите и семената като чиа, ленено семе.

Коментирай