Здраве и красота

Термогенни храни, подходящи за диета

Хапвайте леща

27.08.2017г. / 06 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Изгарянето на излишните мазнини може да бъде истинска борба. Освен спорта е важно и как ще се храним, докато оформяме своята фигура. Консумацията на конкретни храни може да увеличи термогенния ефект, който се получава при хранене. Това се случва в резултат на енергията, необходима на тялото да разгради и метаболизира храните, които приемаме.

Чрез включването на храни, които имат термогенни хранителни вещества, максимално увеличаваме резултатите от загубата на тегло, като същевременно поддържаме метаболизма си.

Вижте кои термогенни храни е добре да включите в диетата си. 

Люти чушки „Jalapeños“ 

„Jalapeños“ са чудесен пример за пикантна храна, която може да увеличи метаболизма без много добавени калории. Пикантните храни могат да подобрят метаболизма с до 20%, според eMed, а капсаицинът открит в този сорт люти чушки, ускорява сърдечния ритъм, като в същото време намалява холестерола. Но ако не намерите от тях на пазара, може да добавите в диетата си друг вид люти чушки. 

Месо, което не е тлъсто

Протеинът е един от трите макронутриента, който е от съществено значение за доброто здраве. Консумирането на адекватни количества протеин под формата на качествено месо, което не е тлъсто, като телешко и пилешко, също ще повиши термогенния ефект и ще спомогне за повишаване на метаболизма. Също така, протеинът е необходим, за поддържането на здрава мускулна тъкан. 

Яйца

Яйцата са една от най-добрите храни за диета. Освен че ви осигуряват необходимите протеини, те ускоряват метаболизма благодарение на съдържащия се в тях витамин В12. Витаминът е известен, че помага на тялото да разгражда мазнините.

Джинджифил

Точно като „Jalapeños“, джинджифилът може да стимулира обмяната на веществата заради своето пикантно съдържание. Също така подправката подобрява кръвообращението и  разширява кръвоносните съдове.

Риба

Рибата е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини, което я прави особено ефективен термогенен източник на животински протеини. Когато хапвате от нея не само доставяте на тялото си необходими хранителни вещества, но горите калории за нейното метаболизиране. 

Чесън

Подобно на джинджифила, чесънът има свойствата да изгаря излишните калории. Освен това подправката спомага за синтеза на хормона инсулин, който то своя страна контролира нивата на кръвната захар и така намалява риска от наддаване на теглото. 

Леща

Когато тялото не получава необходимите хранителни вещества, то забавя метаболитния процес, за да компенсира недостига. Лещата е чудесна храна, подходяща за диета, която може да достави на организма ви добри количества желязо, но е с ниско съдържание на холестерол. 

Поради съдържанието на фибри и сложни въглехидрати, лещата придава на тялото ви термогенно усилване, което ви помага да изгаряте мазнините с течение на времето. Вкусна е и с ниско съдържание на мазнини и калории. 

Свързани статии

Цели зърна

В сравнение с обработените храни, метаболизирането на цели храни изисква тялото ви да използва почти два пъти повече енергия. Зърна като ориз и овес са с високо съдържание на фибри, които изискват повече енергия, за да бъдат обработени. Храните като киноа са с високо съдържание на фибри и протеини, както и други важни метаболитни хранителни вещества като витамин Е, цинк и желязо.

Консумирането на овесена каша ви дава същата полза, като същевременно съдържа и голямо количество вода. Това водно съдържание ви помага да се чувствате сити за по-дълъг период от време. Ето защо добавете овесени ядки, кафяв ориз и киноа в диетата си. 

Коментирай