Здраве и красота

Симптомите на инфаркт започват месец преди него

Ранното им регистриране може да спаси животи

21.08.2017г. / 18 11ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Превенцията е най-доброто нещо за здравето. Тя е по-добра от самото лечение, защото не допуска да се стигне до него.

Много заболявания си имат предхождащи симптоми, на които ако се обръща навременно внимание, може да се избегнат сериозни животозастрашаващи състояния, каквото е инфарктът.

Рискови фактори за развитие на инфаркт или инсулт при жените

В много голям брой от случаите на инфаркт, симптомите започват още месец преди настъпването на същинския удар. Хората обаче рядко им обръщат внимание и състоянието се влошава постепенно.

Кои са тези най-ранни симптоми на наближаващ инфаркт?

Силна хронична умора

Необичайната умора е сред първите симптоми на предстоящ инфаркт. Жените са по-склонни да изпитват този симптом, отколкото мъжете. С течение на деня умората се натрупва и вечерта вече настъпва силна физическа и психическа отпадналост. Понякога е изтощително дори да си вземете душ преди лягане или да свършите някоя проста задача вкъщи.

Болка в корема

В 50% от случаите на инфаркт пациентите споделят за появила се болка в горната част на коремната кухина към основата на гръдния кош.

Безсъние

Безсънието засяга около 50% от жените, които в бъдеще получават инфаркт. Безсънието се дължи на повишените нива на тревожност и трудности в съсредоточаването, което се наблюдава преди настъпването на сърдечния удар.

Задух

В 40% от случаите се наблюдават затруднения при взимането на въздух. Пациентите изпитват невъзможност да си поемат дълбоко дъх, задъхват се, поемането на въздух е на кратки, пресечени интервали. Възможно е симптомите на задух да се появят до 6 месеца преди настъпването на инфаркт.

Косопад

При 50% от мъжете се наблюдава падане на косата няколко месеца преди удара. Разбира се, този симптом е твърде косвен, за да бъде съотнесен моментално към евентуален инфаркт, но учените са забелязали връзката между оплешивяването и склонността към сърдечен инцидент. Тя се дължи на повишените нива на кортизол в кръвта, който е отговорен както за косопада, така и за проблеми със сърдечносъдовата система.

Ключът към преодоляването на сърдечния инфаркт

Аритмия, нарушения в сърдечния ритъм

Неравномерният пулс, пропускането на удар или ускореният пулс са все аномалии в сърдечния ритъм, които предвещават инфаркт, ако не бъдат овладени. Често тези смущения в пулса са съпроводени от тревожност и паника, особено при жените.

Прекомерно изпотяване

Често преди инфаркт се наблюдава повишено изпотяване, най-често по главата, гръдния кош, гърба, мишниците, дланите, ходилата.

Болки в гръдния кош

Болките в гръдния кош могат да са с различна сила. Това е един от най-важните симптоми на настъпващ инфаркт, на който задължително трябва да се обръща внимание. Пренебрегването на болката в гръдния кош може да доведе до сериозни усложнения.

Ако болката е придружена със схващане на челюстта, неприятни мравучкания, схващане във врата, раменете, спазми в стомаха, незабавно се обърнете към лекар.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Преживяла инфаркт ( преди 6 години )