Здраве и красота

4 начина да спрете предиабета да премине в диабет

Грешки, които могат да влошат състоянието

14.09.2017г. / 09 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората в предиабетно състояние са много. Доста от тях не знаят за риска, в който са поставени. Това здравословно състояние обаче е обратимо. Има някои неща, които могат да се направят, за да се предотврати преминаването от предиабет към диабет. 

За да се постигне този обрат е нужно да се избягват някои често срещани грешки. Кои са те?

Инсулиновата резистентност – рисков фактор за развитие на рак? 

Грешка №1 – мислите, че минималното отслабване не е от значение

Разбира се, че е от значение. Дори свалянето на няколко килограма играе голяма роля в превенцията на същинския диабет. Изследванията показват, че добавянето на лека физическа активност и разделянето с малко телесно тегло намалява риска от развитие на диабет с цели 58%. 

Грешка №2 – пренебрегване на диагнозата 

Много хора смятат, че след като нямат диабет, значи всичко е наред и няма място за притеснения. Това не е така. Предиабетът е не по-малко сериозен от същинския диабет. Хубавото при предиабета обаче е, че той е обратим, стига да се вземат адекватни и навременни мерки. Така няма да се стигне до сериозните усложнения, които диабетът крие. 

Скрити признаци на предиабетно състояние

Свързани статии

Грешка №3 – липса на движение

От решаващо значение в превенцията на диабета е да се движим достатъчно. Движението, физическата активност през деня, упражненията сутрин и вечер могат да намалят риска от диабет с повече от 30%. Дори ежедневните разходки по 30 минути на ден играят много важна роля в балансирането на кръвната захар, нивата на инсулина в кръвта и усвояването на хранителните вещества.

Грешка №4 – пропускане на фибрите

Фибрите са много важни за овладяването на предиабета и диабета. Те допринасят за правилното и по-бавно разграждане на приетите въглехидрати. 

Снимка: istock

http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/25399-insulinovata-rezistentnost---riskov-faktor-za-razvitie-na-rak/
Коментирай