Здраве и красота

Проблеми с краката, подсказващи сериозни заболявания

Защо не трябва да отминаваме тези симптоми

18.09.2017г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На краката се пада честта да носят цялата тежест на тялото. Ето защо те често страдат от болки, подуване, крампи и други проблеми.

Трябва да обръщаме внимание на всички симптоми, проявяващи се по краката, защото те могат да подсказват за много сериозни заболявания в други области в организма.

Кои са заболяванията, които могат да дадат отражения в краката?

Бъбречни заболявания

Бъбречните заболявания причиняват подуване на краката или едем. Симптомите са подпухване в областта на глезените и стъпалата. Наблюдава се още електрическа болка, подобна на удряне от ток. Това се случва заради нарушената електропроводимост на нервната система вследствие на бъбречното заболяване.

Симптоми, подсказващи за рак на щитовидната жлеза

Венозна недостатъчност

Симптомите са подуване на краката, тежест, усещане сякаш не можете да ги премествате, пигментация. Наблюдава се най-вече в областта на глезена и прасеца.

Сърдечна недостатъчност

Отново е налице подуване на краката заради затрудненията, които сърцето изпитва при изпомпването на кръвта. Усеща се още пареща, пробягваща болка по целите крака.

Тромбоза

При тромбозата краката говорят много. При това заболяване се наблюдава подуване на краката, повишена температура в тях, дори на допир, промени в цвета, обезцветяване, петна, болки, умора, тежест.

Чернодробни заболявания

Симптомите, които краката проявяват при чернодробни заболявания са отново подуване, спукани капиляри тип „паяжина“, умора в краката.

Ранни признаци, подсказващи за аутизъм

Свързани статии

Заболявания на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза контролира обмяната на веществата и кръвообращението. Ето защо при намалена функция на жлезата се наблюдава забавяне на обмяната, вследствие на което краката се подуват, подпухват. Могат да възникнат крампи и болки. Характерни за този здравословен проблем са и студените крайници.

Атеросклероза

Симптомите на атеросклероза са обезцветяване на кожата на краката, бледи участъци, болки, мускулна слабост.

Диабет

При нелекувания диабет се наблюдава най-неприятното възможно усложнение в краката – диабетната невропатия, както и некрозата на кръвоносните съдове. В тежки случаи се стига до ампутация.

Затова обръщайте внимание за бодежи в краката, подобни на убождания с игла, незарастващи рани, необясними болки, изтръпване, мравучкане.

Коментирай