Здраве и красота

Природни лекове при уртикария

Как да я облекчим

16.09.2017г. / 07 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Уртикарията е изключително неприятно състояние, засягащо кожата. Представлява кожен обрив, който протича със зачервяване, подобни на мехури образувания, сърбеж, парене.

Смята се, че уртикарията се причинява от стрес, алергия, храни, инфекции, паразити, слънчева светлина. Причините могат да са много различни и е трудно да се постави точна диагноза. Лечението също е дългосрочно и упорито.

Съществуват и някои натурални лекове, които помагат да се облекчи уртикарията. Кои са те?

1. Паста от ябълков оцет и царевично нишесте.

Ябълковият оцет има силни антисептични свойства, противовъзпалителни и антихистаминови действия, които помагат за намаляване на сърбежа и възпалението. Оцетът съдържа дрожди и полезни бактерии, действащи като пробиотици и помагащи уртикарията да бъде потисната.

Бани с листа от касис облекчават симптомите на псориазис

Смесете 3 супени лъжици царевично нишесте с 3 супени лъжици оцет. Ако сместа стане прекалено гъста, добавете още малко оцет. Трябва да се получи паста със средна гъстота. Прилагайте върху обривите по 2 пъти на ден и оставяйте да действа около 20 минути преди да изплакнете.

2. Включете куркума в диетата си.

Куркумата е истинска здравословна находка. Тя също притежава мощни противоалергични, противовъзпалителни, антиоксидантни, антисептични и антимикробни свойства. Включването ѝ в ежедневното хранене помага за потискане на обривите.

3. Почиствайте с джинджифил.

Засегнатите от уртикарията зони могат успешно да се почистват с разтвор от джинджифил и кафява захар. Сварете ¼ чаша кафява захар, 1 супена лъжица настърган джинджифил и ¾ чаша ябълков оцет. Оставете на котлона 3 минути след като заври. Прецедете сместа и с памучен тампон нанасяйте по 3-4 пъти на ден върху засегнатото място като оставяте да изсъхне напълно.

Често срещани кожни неразположения на гърдите

Свързани статии

4. Содата за хляб намалява дразненето и сърбежа.

Алкалността на содата неутрализира сърбежа. Тя е изключително ефективно средство за лечение на уртикария заради противовъзпалителните свойства, които има. Смесете 1 супена лъжица сода с достатъчно вода, за да направите паста. Нанасяйте леко върху обривите без да жулите, така че да не раздразните повече кожата.

5. Студен компрес с мента.

Ментата има охлаждащ и противовъзпалителен ефект. Тя успокоява паренето и сърбежа. В чаша вряла вода накиснете 5-6 листа от мента. Оставете ги да пуснат соковете си, докато течността се охлади до стайна температура. С памучен тампон нанесете обилно върху обривите и оставете да изсъхне.

Можете да правите и компреси с памучни пластири, силно напоени с ментовата вода. Оставяйте ги върху кожата по 15 минути, след това ги отстранявайте.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Кожните проблеми са проява на вътрешни . Опитайте прочистване на кръвта, например с отвара от коприва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 6 години )