Здраве и красота

Съветите на дерматолозите за млада и здрава кожа

Как да се справим с най-често срещаните кожни неразположения

19.09.2017г. / 17 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

За да запазим кожата здрава и красива е необходимо не само да използваме подходяща козметика за съответния тип, към който тя спада, но и да включим определени храни в менюто си.

Всеки дерматолог ще ви каже, че храната е в основата на доброто здраве на кожата.

Сайтът adme.ru споделя няколко препоръки от дерматолози и това как да се справим с най-често срещаните кожни неразположения.

Хиперпигментация

Хиперпигментацията може да означава липса на витамини, по-специално витамин В12. Той се съдържа в добри количества в продукти от животински произход. Дори и да не хапвате месо е добре да следвате определена диета, включваща някои групи храни.

Едни от най-добрите приятели на кожата са витамините С и Е, както и редица антиоксиданти, като елагова киселина, екстракт от гроздови семена. В големи количества тези полезни елементи се намират в цитрусовите плодове, ягодите, киви, нарове и домати.

Пигментацията става още по-забележима, ако се излагате на слънце и то без да сте нанесли слънцезащитни продукти. Освен тях, може да защитите кожата си, консумирайки храни, богати на антиоксиданти, като грейпфрут, ананас, сливи, брюкселско и обикновено зеле, чушки, спанак, елда и други.

Невероятните ползи от гроздето (галерия)

При мазна кожа

Доказано е, че консумацията на храни с висок гликемичен индекс (като сладкиши, бургери, мазни храни, чипсове и т. н.) повишава секрецията на мастните жлези. В резултат на това, жлезите отделят повече себум, отколкото е необходимо за овлажняването и това причинява неприятно лъщене, запушване на порите, образуване на пъпки.

Освен подходяща козметика за вашия тип кожа, необходимо е да приемате повече храни с високо съдържание на витамин А, защото това ще помогне за значително намаляване секрецията на себум. Хапвайте повече сушени/пресни кайсии, манго, моркови, яйца, спанак, тиква, сладки картофи.

Препоръчително е да намалите консумацията на храни с висок гликемичен индекс. Яжте по-малко бял хляб и тестени изделия, захар, обикновени картофи, макаронени изделия, пържени и преработени храни. Ако спазвате тези правила, само за месец кожата ви може да подобри състоянието си.

Също така добавете към менюто си и богати на полиненаситени мастни киселини храни, които облекчават възпалението и намаляват риска от появата на пъпки. Такива са орехите, ленено семе, морски водорасли, морски дарове и риба.

Ако страдате от суха кожа

Прекомерната сухота на кожата показва едновременно излишък от витамин Е и липса на холестерол. Последната причина е характерна за вегетарианците, тъй като получаваме най-голям дял холестерол само от месото и рибата.

Необходимо е да се увеличи концентрацията на мононенаситени мастни киселини в храната. Консумирайте храни като боб, морски водорасли, яйца, соя, авокадо, фъстъци и други ядки. Добавете и риби, като риба тон, пъстървата, скумрия и сьомга.

5 симптома на дефицит на хранителни вещества, личащи в огледалото

При бръчки

Тежестта на бръчките е силно повлияна от начина на живот, консумацията на алкохол, тютюнопушене. Също така, причината за преждевременно стареене на кожата може да бъде захарта, тъй като съдържащата се в нея глюкоза намалява нейната еластичност. Променете начина си на хранене, отървете се от вредните навици, за да подобрите външния си вид.

Консумирайте повече зелени листни зеленчуци, спанак, аспержи, целина, патладжан, чесън и лук. Те са богати на антиоксиданти, които са важни за младостта на кожата.

Свързани статии

Тъмни кръгове под очите

Грешка е да се приеме, че тъмните кръгове под очите показват само липса на сън. Те могат да бъдат симптом на сериозно заболяване, алергии или непоносимост към някои продукти, които водят до възпаление и потъмняване на тази област от лицето.

Възможно е да имате непоносимост към млечни продукти, инстантни супи, инстантно кафе, изкуствени подсладители. Тъмните кръгове са признак и на дехидратация. Консумирайте храни богати на желязо, като червено месо, риба тон, яйчен жълтък, елда, защото дефицитът на този минерал също се изразява с тъмни кръгове. Разбира се пийте и много вода.

 

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
1 ( преди 6 години )
Вие как преценявате аспержите с чесън, или рибата тон, гарнирана с водорасли? Защото на мен сьомгата ми идва малко мазна. Трябва да я пробвам с ***, той си иска мазнината. Скаридите тази година са кът. Цената им е базнословна. Ще изчакам до 3-4 години, докато се възстановят запасите и цените станат за средно бедни като мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар