Здраве и красота

Добрите и лошите страни на зелето

За какво помага и на какво вреди

20.09.2017г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зелето е едновременно полезен и понякога вреден за здравето зеленчук. Той има противоречива природа заради веществата в състава си.

Въпреки че има редица лечебни свойства, зелето понякога бива заклеймявано като вредно според здравословното състояние.

Кисело зеле за отслабване и афродизиак

То е бедно на калории, което го прави полезно в диетите и отслабването, но пък е много наситено с фибри. Те са трудносмилаеми и могат да предизвикат проблеми при някои хора.

Кои са добрите страни на зелето:

Зелето може да се използва за лечение на ниски нива на стомашни киселини.

Ако тялото не може да произвежда достатъчно стомашни сокове, нужни за храносмилането на погълнатата храна, настъпва киселинен рефлукс. За да намалите парещия дискомфорт и за да стимулирате секрецията на стомашни киселини, яжте зеле.

Можете да пиете ферментирал сок от зеле, който има допълнителни ползи за здравето, подобрява храносмилането, метаболизма и действа болкоуспокояващо.

Зелето помага за намаляване на стомашните болки и допринася за бързото затваряне на стомашни и чревни язви.

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Консумацията на зеле намалява кръвната захар, което го прави идеално в превенцията и контрола на диабет.

Свързани статии

Кои са лошите страни на зелето:

Зелето може да причини жестоко подуване заради богатото наличие на трудносмилаеми фибри.

Това важи не само за зелето, но и за братята му от семейство Кръстоцветни – броколи, карфиол.

Кръстоцветните съдържат рафиноза, вид въглехидрат, който се обработва само в дебелото черво. Задържането му там създава условия за образуване на бактерия, произвеждаща метан. Този газ се събира в червата и предизвиква силно подуване.

Зелето пречи и на нормалното усвояване на йода, необходим за работата на щитовидната жлеза.

Е, трябва ли да го ядете или не?

Опитайте с умерена консумация с повишено внимание. Наблюдавайте дали ви се отразява зле и в какви хранителни комбинации има смущения в абсорбацията му. Говорете с лекаря си, за да сте сигурни дали да продължите консумацията на зеле или да го избягвате.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Можеше да добавите и за влиянието върху плода при бременност.От редакцията:Да, благодарим. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар