Здраве и красота

8 причини да ходите пеша

Движението е здраве

24.09.2017г. / 06 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ходенето пеша е много полезно за здравето. Нашите тела са създадени да се движат, а не да седят цял ден на стол. Въпреки че съвременното ежедневие и работна среда ни налагат да сме в седнало положение часове наред е важно да противодействаме на този вреден навик с ходене пеша. Защо?

Намалява риска от диабет

Ходенето пеша стимулира кръвообращението и усвояването на въглехидратите в кръвта. Това намалява риска от диабет, инсулинова резистентност, диабет тип 2, метаболитен синдром.

Колко калории се изразходват при някои видове спорт

Подобрява сексуалния живот

Сексът и движението вървят ръка за ръка. Колкото по-активни сте физически, толкова по-добре ще се представяте в леглото.

Спестява пари за фитнес

Вместо да ходите на фитнес, ходете пеша. Не ползвайте транспорт. Разчитайте на собствените си крака. Не се качвайте в асансьора. Ще се убедите колко движение се изисква, когато се откажете от тези удобства на модерното съвремие.

Намалява приема на лекарства

Ходенето пеша подобрява общото здравословно състояние. Това може да помогне да намалите приема на лекарства. Ходете всеки ден минимум по 30-40 минути.

Намалява хроничните болки

Сковаността в ставите при артрит, ревматизъм и болките в цялото тяло при фибромиалгия се овладяват трудно. Ходенето пеша е идеален начин да ги редуцирате.

Начини за натурално въздействие върху хипотиреоидизма

Свързани статии

Полезно е в превенцията на рак

Умереното движение стимулира обменните процеси в организма и подсилва имунните защити. Ходенето пеша помага на имунната система да подобри способностите си в откриването и неутрализирането на злокачествените изменения в клетките.

Намалява риска от инсулт и инфаркт

Проучване, проведено от учени от Южна Каролина констатира, че 30 минути ходене пеша на ден намалява риска от удар с до 40%.

Подобрява мозъчната дейност

Тъй като движението стимулира кръвообращението, мозъкът се снабдява оптимално с хранителни вещества и кислород. Вследствие на това мозъчната функция се подобрява, паметта и аналитичните способности на мозъка се повишават и се намалява рискът от дегенеративни изменения.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати