Здраве и красота

8 ползи за здравето от маракуята

Екзотичен плод с много важни хранителни вещества

18.10.2017г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маракуя е вкусен екзотичен плод с множество ползи за здравето. Тя е полезна за храносмилането, кожата, зрението, имунната система, кръвното налягане, кръвообращението и плътността на костите.

Маракуята наподобява нара по състав. Тя има твърда кожеста обвивка и сочна сърцевина, пропита от множество малки семена. Съществуват много разновидности маракуя. Те влизат в състава на кухните на множество народи от Тихоокеанския басейн, Централна Америка, Близкия изток, Средиземноморието и други.

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка

Любителите на маракуята ще се зарадват да разберат колко много причини имат да похапват този плод по-често. А останалите – запознайте се с ползите за здравето от сочната маракуя.

Повишава имунитета

От векове маракуята се използва като средство за повишаване на имунните защити. Благодарение на високите нива на витамин С този плод е невероятно полезен в изграждането на добър имунитет. Маракуята е богата още на каротин и криптоксантин. Тези съединения представляват антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Те стимулират производството на бели кръвни клетки и потискат преждевременното стареене на всяка друга клетка в организма.

Потиска раковите образувания

Отново благодарение на антиоксидантите си, маракуята умело помага в борбата с рака и предотвратява появата му. В нейния състав влизат още големи количества витамин А, флавоноиди, фенолни съединения, които имат противоракови свойства.

Много големи количества витамин А

В маракуята се съдържат завидни количества витамин А, който е полезен най-вече за здравето на очите, кожата, ноктите, косата. Този витамин е мощен в превенцията на дегенерация на макулата, ретината, появата на катаракта (перде) на окото или нощна слепота.

Стимулира храносмилането

Маракуя е източник на множество фибри, нужни за доброто храносмилане и правилна перисталтика на червата.

Ползите за здравето от брюкселското зеле

Намалява кръвното налягане

В маракуята се съдържат добри количества калий, нужен за контрола на кръвното налягане. Този важен минерал е от съществено значение за разширяването на кръвоносните съдове и понижаване нивата на налягането в тях.

Подобрява кръвообращението

Маракуя съдържа желязо и мед, които в комбинация с калия правят чудеса за кръвообращението. Те стимулират производството на червени кръвни телца, обогатяващи кръвта с кислород и хранителни вещества. Съдоразширяващият ефект на маракуята допринася за добрата циркулация на кръвта.

Укрепва костната структура

Маракуята е източник на магнезий и фосфор, които допринасят за увеличаване на костната плътност и предпазване от развитие на остеопороза. Този плод потиска възпаленията в ставите и намалява болката.

Полезна е при безсъние

Маракуята повлиява безсънието. Тя съдържа алкалоиди, действащи на мозъка и нервната система като успокоително.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати