Здраве и красота

Прекрасните ползи за здравето от лененото семе

Защо трябва да го консумираме по-често

04.10.2017г. / 06 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лененото семе е истинска чудотворна храна. Често то бива пренебрегвано, защото е смятано за сухо и сурово, трудносмилаемо и безвкусно. Това обаче не е така. Лененото семе е изключително богато на полезни хранителни вещества, важни за красотата и здравето на целия организъм.

Какво съдържа лененото семе?

  • Омега-3 мастни киселини
  • Фибри
  • Витамин В1
  • Протеини
  • Манган

Изброените вещества в лененото семе се съдържат в завидно големи количества. Освен тях обаче в тези малки семенца се съдържат още желязо, калций, витамин В6, фосфор, селен, мед, цинк, калий.

Здравословните ползи от стевията

За какво помага лененото семе?

В борбата с диабет и наднормено тегло

В лененото семе се съдържат много фибри, които контролират обмена на вещества в тялото и понижават нивата на кръвната захар.

Здрава коса и кожа

Лененото семе съдържа ненаситени мазнини, които са от полза за косата и кожата. Тези мазнини осигуряват лъскавината и здравината на косъма, правят кожата млада и опъната. Те потискат процесите на стареене и изглаждат несъвършенствата по кожата.

Лененото семе е полезно още в контрола на розацеята, пърхота, акнето, екземата.

Богато е на антиоксиданти

Антиоксидантите се борят с възпаленията, свободните радикали, процесите на преждевременно стареене и възникването на ракови клетки. Лененото семе е сред най-богатите на антиоксиданти семена. Полифенолите в него поддържат хормоналния баланс в тялото, имат антивирусни, антигъбични и антибактериални свойства.

За добро храносмилане

Ленът е изключително полезен за храносмилателната система. Фибрите в него допринасят за качествената обработка на храната и абсорбирането на хранителните вещества.

9 уханни ползи от розовото масло 

Намалява риска от някои заболявания

Изследванията показват, че лененото семе намалява риска от някои видове рак, сърдечносъдови заболявания, хормонален дисбаланс, проблеми с дебелото черво. Тези свойства то дължи на антиоксидантите, полифенолите, аминокиселините и протеините в състава си.

Балансира хормоните

Лененото семе има балансиращ ефект спрямо хормоните. Помага в туширането на симптомите при менопауза и колебания във функциите на жлезите с вътрешна секреция, най-вече щитовидната жлеза.

Полезно е за сърдечносъдовата система

Лененото семе е богато на полезни мазнини, които играят важна роля за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. То понижава холестерола, натрупването на плаки по съдовете, втвърдяването на стените им и улеснява работата на сърцето.

Коментирай