Здраве и красота

Хапвайте салата айсберг при анемия и за здрави кости

Салатата е богата на важни хранителни елементи

12.10.2017г. / 06 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С ежедневното си хранене трябва да си осигуряваме консумацията на достатъчно количество свежи плодове и зеленчуци. Една от най-често консумираните салати е айсберг. Винаги свежа, хрупкава, тя ни доставя добри количества фибри, които намаляват риска от запек.

Но ползите за здравето от консумацията ѝ не се ограничават само с фибрите. Споделяме няколко здравословни причини да я консумирате по-често.

Нискокалорийна е

Айсберг е с много ниско съдържание на калории и мазнини. В една чаша се съдържат само 11 калории. Ако спазвате диета добавете айсберг към ежедневното си хранене. Редовната консумация на салата айсберг намалява риска от сърдечни заболявания.

В нея има умерено количество калий, който е важен за поддържането на добри стойности на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Минералът спомага за добрата функция на кръвоносните съдове.

10 ползи от консумацията на грах

Засилва имунитета

Поддържането на добър имунитет изисква не само да спортуваме редовно, но и да консумираме храни, богати на важни хранителни елементи. Салата айсберг е точно такава, защото съдържа манган, магнезий, калий, желязо, фосфор и калций, витамини А, К и С. Наличието на тези минерални съединения и витамини, намалява вредното въздействие на свободните радикали, като се засилват и защитните сили на организма.

Съдържа витамин К

Салатата айсберг може да ни помогне да поддържаме в добро здраве и костната си система. Тя съдържа и важния витамин К. Една чаша от салатата ни осигурява голяма част от препоръчителния дневен прием на витамина. Той е важен за здравето на костите, намалява риска от появата на остеопороза, но играе и важна роля в кръвосъсирването, когато се нараним.

Свързани статии

Намалява риска от анемия

Салатата айсберг е богата и на друг важен минерал – желязо. Той е важен за синтеза на червени кръвни клетки, но и за транспортирането на кислород до различни части на тялото. Ето защо редовната консумация на тази салата може да намали риска от появата на анемия.

10 суперхрани за забременяване

Полезна е за бременните жени

Салатата съдържа добри количества фолиева киселина, което я прави особено полезна за бременните, както и за тези жени, които правят опити за зачеване. Витамин А пък се грижи за здравето на очите и кожата.

Снимка: istock

Коментирай