Здраве и красота

Етерично масло от валериан – при стрес и раздразнен стомах

Намалява и сърцебиенето

30.10.2017г. / 11 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Валериана е многогодишно растение, което се среща в Европа и Азия, САЩ. Научното наименование на това полезно растение е Valeriana officialis (има над 200 разновидности) и в продължение на векове се използва за облекчаване на редица неразположения. Днес можем да го намерим под формата на хранителни добавки, чай, тинктура, етерично масло.

Би могло да се приема вътрешно (само след консултация с лекар) или да се добавя към вани, ароматни лампи, масажни масла. Днес искаме да ви представим няколко незаменими ползи на маслото от валериан.

За какво помага?

Помага при разстройства на съня

Една от най-старите и най-изучаваните ползи на маслото от валериан е неговата способност да помага при безсъние и да подобрява качеството на съня. Ароматът му спомага за освобождаването на хормони, които балансират цикъла на тялото, за да стимулират спокойния и пълноценен сън. Това е и една от основните употреби на корена валериан от древни времена.

Намалява тревожността и депресията

Ежедневният стрес се случва на всеки от нас. Затова трябва да знаем как да му се противопоставим. Стресът е пряко свързан с безсънието. За щастие етеричното масло от валериан спомага за подобряване на настроението и намаляване на отрицателната енергия и хормоните в тялото, които могат да предизвикат тревожност и стрес.

5 билки, които помагат при стрес 

Намалява сърцебиенето

Маслото от валериан може да подейства благоприятно при поява на сърцебиене. Благодарение на летливите съединения, които се съдържат в него, сърдечносъдовата система започва да работи в ритъм. Освен това маслото спомага и за нормализиране на метаболизма.

Подобрява здравето на стомаха

Разстроеният стомах може да наруши нормалния ни ритъм. Ето защо винаги носете в себе си етерично масло от валериан. Приемът му бързо може да облекчи стомашните разстройства и да подобри перисталтиката на червата.

Свързани статии

Маслото спомага също за детоксикацията на тялото и подобряване усвояването на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт, като по този начин се подобрява общото здраве.

Как да остаряваме елегантно?

Регулира кръвното налягане

Стресът и тревожността са най-честите фактори, които се отразяват негативно на стойностите на кръвното ни налягане. Високото кръвно налягане може да причини натоварване на сърдечносъдовата система и крие риск от инфаркт или инсулт. Ето защо се доверете на етеричното масло от валериан.

Коментирай