Здраве и красота

Всекидневни леки упражнения помагат срещу депресия

Защо е важно да тренираме, за да преборим тревожните разстройства

11.10.2017г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Упражненията допринасят за подобряването на общото здравословно състояние. Те не просто помагат да се вталите, да направите изваяни мускули или да стегнете корема – тренировките са много по-добри за вас, отколкото предполагате.

Редовната лека физическа активност помага да се преборите и с депресията.

Това показват данните от проучване, публикувано в The American Journal of Psychiatry, пише rd.com.

Участниците в изследването, които не се упражняват изобщо, имали резултати, сочещи с около 44% по-голям риск от изпадане в депресия. За разлика от тях, правещите упражнения по няколко пъти седмично имали едва 12% риск от това психологическо и емоционално разстройство.

Физически признаци на депресия

Учените установили, че не е нужно да се прекалява с упражненията и тренировките. Достатъчно е да се правят леки упражнения и да се поддържа умерена двигателна активност през деня, за да се повишават и нивата на серотонин в мозъка.

Той помага за подобряване на настроението и прогонване на негативните мисли, характерни за депресивните състояния.

Тези открития са важни, защото показват, че упражненията са силен фактор в борбата с така разпространената в модерното общество депресия. Техният потенциал трябва да бъде разгърнат в индивидуални планове за психично здраве, смятат специалистите, провели изследването.

Типове личности, застрашени от депресия

Проучването може да се счете за достатъчно достоверно, тъй като включва 33 908 участници за период от 11 години. Изследователите са взели предвид техните нива на депресия, социалният им статус, индексът на телесна маса, физическите заболявания, от които страдат, социално-икономическата среда, в която работят и семейното им положение.

Това е една прекрасна причина да отделяме повече време за движение, разходки, упражнения и спорт.

Коментирай