Здраве и красота

Тревожни симптоми на аневризма

По какво да познаем опасното състояние

18.10.2017г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Аневризма е патологично разширение на кръвоносен съд, най-често в основата на мозъка. Тя представлява силно отслабване на стената на съда, което при разкъсване може да доведе до смърт.

Аневризмите се появяват най-често в артериите. Лошото при тях е, че рядко проявяват симптоми, по които човек да познае, че има подобен проблем.

Рискови фактори за развитие на инфаркт или инсулт при жените

Все пак симптоми на аневризма има. Обърнете им внимание, защото при бърза реакция те могат да спасят човешки живот.

Внезапно силно главоболие

Никое главоболие не трябва да се пренебрегва, най-вече силното и внезапно връхлитащото. То може да е сигнал за сериозен животозастрашаващ проблем, какъвто е аневризмата. Преживелите спукана аневризма споделят, че това главоболие е най-ужасяващото в живота им. То е различно от всички останали, защото е внезапно, много силно, рязко и интензивно.

Замъглено зрение и увисване на клепача

Болката е толкова силна, че мускулите на клепачите се свиват, причинявайки притварянето на едното или и на двете очи. Често пациентите бъркат състоянието с инсулт. Замъгленото зрение е причинено от спукването на кръвоносния съд и натискът, който кръвотечението предизвиква върху очния нерв.

Свързани статии

Слабост или изтръпване от едната страна на главата и тялото

Друг знак, че е налице спукана аневризма, е изтръпването на едната половина на тялото. Тя е характерна и при инсулт и често предизвиква объркване. Изтръпването е предизвикано от дребните съсиреци, изтичащи от аневризмата, които запушват здравите кръвоносни съдове, захранващи важни области в мозъка. Изтичането на кръв на места, на които не би трябвало това да се случва, може да причини изтръпване и засягане на чувствителността.

Рискови фактори за инсулт при жените

Стомашно-чревни проблеми

Въпреки че на пръв поглед коремният тракт няма нищо общо със спуканата аневризма в мозъка, този симптом е много възможен. Мозъчните аневризми предизвикват гадене, повръщане, невъзможност за поемане на храна.

Кои са рисковите фактори за поява на аневризма?

  • Високо кръвно налягане
  • Пушене
  • Семейна обремененост
  • Възраст над 40
  • Инфекции
  • Тумори в мозъка
  • Травми
  • Употреба на наркотици
  • Бъбречни заболявания
Коментирай