Здраве и красота

5 добри причини да хапвате сушени смокини

Богати са на важни минерали

24.10.2017г. / 11 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото се наслаждаваме на прекрасния им вкус, докато са свежи, а през есенно-зимните месеци обичаме да ги хапваме сушени. Смокините – плодовете на боговете, на царете, които още преди хилядолетия са били високо оценени заради своите вкусови качества, но и заради полезността им за здравето.

Ако обичате да си приготвяте смути напитки, не забравяйте към тях да добавяте и по няколко сушени смокини. Те ще ви осигурят повече енергия, а и ще ви осигурят витамини от групата В, както и витамин К. Вижте още 5 здравословни причини да хапвате по-често сушени смокини.

Богати са на фибри

Сушените смокини са богат източник на разтворими фибри. Редовната им консумация благоприятства храносмилането, помагат за облекчаване на запека и допринасят за доброто сърдечно здраве.

По-малко захар

Контролът на нивата на кръвната захар е от съществено значение. Сушените смокини съдържат много по-малко захар, в сравнение с фурмите. Две-три фурми съдържат около 23 грама захар (в зависимост от размера и сорта), докато същото количество смокини съдържа около 13 грама захар.

Тъй като смокините са по-богати на фибри и имат по-малко захари, те са чудесен плод, ако се налага да контролирате нивата на кръвната захар.

Храни за закуска, от които отслабваме

Богати са на минерали

За да бъдем в добро здраве, тялото ни се нуждае от достатъчно количество минерали. Сушените смокини могат да ни осигурят желязо, магнезий и калций, калий, цинк. Калцият е важна хранителна съставка за здравето на костите и здрава нервна система, както и магнезият и желязото.

Цинкът допринася за подобряване състоянието на имунната система, но също така подобрява състоянието на кожата и повишава качеството на спермата.

3 сушени плода, които възстановяват силите и дават енергия

Полезни за премахването на вредните естрогени

Естрогенът е хормон, който жените (и дори мъжете) имат естествено в телата си. Когато функционират правилно, телата ни произвеждат необходимото количество в необходимото време. Въпреки това, околната среда, нискокачествената храна, здравословни проблеми, могат да доведат до излишък на естрогени.

Завишаването им може да е причина за покачването на телесното тегло, промени в настроението, да допринесе за проблеми с менопаузата или да предизвика синдром на поликистозните яйчници, поява на главоболие и някои видове рак.

Свързани статии

Някои храни естествено помагат да се премахнат вредните естрогени, а смокините са едни от тях (заедно с нар, лук, авокадо, цитрусови плодове, зеле и броколи).

По-ниско съдържание на калории

Знаем, че е важно не само да следим колко калории приемаме, но какво е тяхното качество, т. е. дали са полезни калории, богати на важни хранителни елементи. И тук сушените смокини са добър пример. В 100 грама от плодовете се съдържат около 240 калории. Ако спазвате диета и ви се хапва нещо сладко, вземете 1-2 смокини. Това ще залъже глада ви за сладки лакомства.

Снимка: Unsplash

Коментирай