Здраве и красота

10 грешки в измиването на лицето, които вредят на кожата

Кожни раздразнения и стареене – защо?

16.10.2017г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата на лицето е нежна и претенциозна. За да бъде здрава е важно да се избягват някои от най-често срещаните грешки при измиването. Кои са те?

1. Забравяте да измивате лицето преди лягане.

Премахването на мръсотиите от деня е важно за здравето на кожата. Лицето ще става все по-сияйно с всеки ден, ако го миете вечер преди лягане.

2. Пропускате сутрешното измиване.

Сутрин миете лицето само с вода? Смятате, че не е нужно да използвате измиващ продукт, защото сте измили лицето вечерта. Това е грешка. Мастните натрупвания през нощта запушват порите и влошават здравето на кожата.

Ако имате мазна кожа, запомнете тези неща!

3. Прекалено гореща вода.

Твърде топлата вода вреди на кожата на лицето, състарява я и предизвиква ранна поява на бръчки.

4. Използвате измиващ агент за премахване и на грим.

Не е едно и също да свалите грима и да измиете лицето. Това са две различни стъпки, предполагащи употребата на различни продукти.

5. Използвате мокри кърпички за премахване на грим.

Почистващите вещества в тях не са достатъчни, за да почистят в дълбочина мръсотията и грима.

6. Използвате грешен почистващ продукт за вашата кожа.

Всяка кожа се нуждае от специални грижи. Преди да изберете почистващ продукт, разберете какъв тип е вашата кожа и от какво има нужда.

6 причини за промени в цвета на кожата

Свързани статии

7. Миете лицето с твърд сапун.

Твърдият сапун е прекалено агресивен. Той съдържа избелващи дрехите вещества, които атакуват безмилостно кожата на лицето. Може да предизвика раздразнения, сухота, нацепване, обриви, прекомерна секреция на себум.

8. Бършете лицето с хавлиена кърпа.

Първо, никога не търкайте лицето с кърпата, а само попивайте. Второ, за предпочитане е изобщо да не използвате хавлия за лицето си, а еднократни хартиени кърпи за попиване.

9. Търкате прекалено дълго време.

Твърде дългото и агресивно търкане на кожата, особено с ексфолиант, може да я нарани и да предизвика раздразнения, възпаления и преждевременно стареене.

10. Ексфолирате прекалено често.

Повечето хора не се нуждаят от ексфолиране повече от веднъж или два пъти седмично. Хубаво е да се отстраняват мъртвите клетки и натрупвания по кожата и то в дълбочина, но не трябва да се прекалява. Ежедневното ексфолиране или това през ден крие риск от възпаления, кожни проблеми, инфекции, сухота, зачервявания, дори повишен риск от акне.

Коментирай
Здраве и красота