Здраве и красота

Какво да правите, когато сте в депресия?

Поддържайте здравословна диета

19.10.2017г. / 13 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тя идва неочаквано, а често знаците за това, че вече е част от живота ни, сякаш ни се изплъзват. Депресията – започваща с тъга, меланхолия, честа смяна на настроенията и понякога с чувство за вина, загуба на увереност, съпровождана с гняв и понякога завършваща фатално.

Да се изправиш срещу нея е трудно, но не и невъзможно. Всяка негативна промяна в нагласата ви към живота заслужава вашето внимание.

Какво да правите, когато се чувствате депресирани?

Структурирайте

Поддържането на редовен график насърчава чувството за стабилност, предсказуемост и последователност. Събуждайте се, лягайте си, хранете се, отивайте на работа по едно и също време (ако ви е възможно). Важно е да поддържате живота си подреден.

Преразпределете големите цели в по-малки

Когато сте депресирани има начин да се справите с всичките си ангажименти, като ги направите по-леснодостъпни, изпълними. Разбийте големите цели на по-малки такива. Не бива задълженията ви да изглеждат като стръмна планина, която няма да можете да изкачите.

Как да помогнем на партньора си в депресия?

Поддържайте здравословна диета

Вие сте това, което ядете. Ако подхранвате тялото си, вие подхранвате ума си. Физическото здраве може да повлияе психичното здраве и обратно. Често хората в депресия прибягват до консумацията на нездравословни храни, алкохол, в редки случаи спират да се хранят редовно.

Ето защо хранете се здравословно и консумирайте храни, които подобряват настроението. Повече за тях вижте тук.

Водете си дневник

Когато се чувствате депресирани е много важно да дадете свобода на чувствата си. За някои воденето на дневник е ефективен метод за контрол на мислите, чувствата. Купете си хубав тефтер, ползвайте цветни маркери, листчета, избягайте от класическия пример за дневник. Така може да се родят и креативни идеи, които да са ви полезни в бъдеще.

Дефицитът на цинк причинява психични проблеми и депресия

Превърнете депресията в креативност

Има силна връзка между депресията и творчеството. Запишете се на курс по рисуване, керамика, танци... или просто рисувайте у дома. Изразете вашите емоции чрез изкуството, ново хоби. Ще видите колко по-добре ще се почувствате.

Свързани статии

Останете в светлина

Изразът „Ти си толкова болен, като тайните си.“ се вписва добре в депресията. Депресията процъфтява в тъмното. Когато се изолирате от другите и запазите емоциите си в тайна, по-лесно е вашата депресия да процъфтява. Прекъснете цикъла на тайните и бъдете честни за това, което изпитвате.

Споделете с близки приятели, роднини или потърсете помощ от специалист. Не е срамно да споделяш и да поискаш помощ. Също така не се отделяйте от социалния живот, забавленията.

Снимка: istock

 

Коментирай