Здраве и красота

Мака на прах повишава либидото и намалява стреса

7 ползи за здравето от растението мака

06.11.2017г. / 06 16ч.
Михаела Лазарова
снимка: Istock

снимка: Istock

Мака е растение, което може да се намери в централната област на Перу във части от Андите. Култивирано е като зеленчукова култура в продължение на най-малко 3000 години. Мака е роднина на репичките. Коренът му се използва за производството на лекарства, но и не само.

Вече в редица магазини може да намерите корен от мака на прах и да го добавяте към вашите смути рецепти, супи, домашни бонбони, приготвени от ядки и сушени плодове, да бъде част от вашите домашни маски за лице и други.

Кои са незаменимите ползи за здравето от консумацията на мака?

Богато е на важни хранителни вещества

Мака е богат източник на витамини от група В, витамин Е, минерали – магнезий, калций, селен, желязо, цинк и други, ензими, аминокиселини (20 различни вида). Глюкозинатите са само едни от тези антиоксиданти. Те се съдържат и в храни като броколи, зеле и други кръстоцветни зеленчуци и ни правят по-здрави.

Подобрява сексуалната функция

Мака отдавна се използва за стимулиране на сексуалната функция както при мъжете, така и при жените. Предполага се, че повишава либидото и увеличава издръжливостта. Също така се използва за балансиране на хормоните и подобряване на плодовитостта.

Храни с повече калий от бананите (галерия)

При менструални проблеми и по време на менопауза

Мака се използва за облекчаване и на менструалните проблеми и страничните ефекти от преминаването през менопаузата. Някои жени се възползват от незаменимите качества на мака, за да облекчат крампите и горещите вълни.

За подобряване на енергийните нива

За да бъдем в добра форма и да сме продуктивни, ние се нуждаем от достатъчно енергия. Редовната консумация на мака може да помогне за повишаване на физическата и умствена издръжливост.

Когато мака се прилага в съчетание с редовна физическа активност, подходящ хранителен режим, може да спомогне и за запазване на мускулната маса. Ако искате да подобрите паметта и концентрацията си, също може да се доверите на мака.

Хапвайте ряпа за здраво сърце и хубава кожа

Подобрява състоянието на кожата

Ако страдате от кожни проблеми като акне, мака е вашето решение. Редовната консумация на мака намалява и чувствителността на кожата, правейки я по-издръжлива при екстремни температури през зимата и лятото.

При промени в настроението

Динамиката в ежедневието е една от най-честите причини за смяната на настроенията ни. Изложени сме на постоянен стрес, който може да е причина за появата и на депресия. Редовната консумация на мака може да помогне за намаляване негативните ефекти на стреса върху нашето физическо и емоционално здраве.

Свързани статии

За цялостно здраве

Мака може да подобри по много начини вашето здраве. Доставяйки желязо на организма ви, помага да се възстановят червените кръвни клетки, което намалява риска от появата на анемия и сърдечносъдови заболявания.

Смята се, че мака подпомага здравето на простатата. Хранителните вещества, на които е богато растението поддържат костите и зъбите по-здрави.

Коментирай