Здраве и красота

Гиганто-клетъчният артериит се открива трудно, но лечението е възможно

Българското дружество по ревматология и Рош България с форум, целящ информиране на лекарите за болестта

23.10.2017г. / 14 21ч.
Михаела Лазарова
Гиганто-клетъчният артериит се открива трудно, но лечението е възможно

Традиционният Национален експертен форум по ревматоиден артрит, васкулити и др. (НЕФРА 2017) се проведе на 20 – 22 октомври 2017 г. За шеста поредна година Българското дружество по ревматология и Рош България ЕООД организират този форум като платформа за споделяне на научна информация и последни новости от реалната клинична практика в областта на ревматоидния артрит, васкулити и други ревматологични заболявания.

Тази година темата беше новите възможности в лечението на васкулити с акцент върху гиганто-клетъчния артериит (ГКА).

Гиганто-клетъчният артериит (от английски – Giant cell arteritis, GCA) е сериозно и трудно за диагностициране автоимунно заболяване. Причинява възпаление на артериите, големите кръвоносни съдове, които доставят кръв от сърцето до другите органи. Обикновено се засягат артериите на главата и шията, но и понякога тези в гръдния кош са също поразени.

В повечето случаи гиганто-клетъчният артериит се развива след 50-годишна възраст и засяга два пъти по-често жените, отколкото мъжете. Гиганто-клетъчният артериит може да причини главоболие, чувствителност на скалпа, болки в челюстта и ръката и ако не се лекува – може да доведе и до слепота или мозъчен удар.

Някои хора с гиганто-клетъчен артериит могат да имат болка при дъвчене. Това се получава, когато възпалените кръвоносни съдове доставят по-малко кислород и хранителни вещества в мускулите и тъканите. В редки случаи, при пациенти с гиганто-клетъчен артериит може да настъпи некроза на езика, защото клетките му умират без кислород.

Някои пациенти се оплакват и от нарушения в зрението, което също се дължи на заболяването – около 20% от пациентите с гиганто-клетъчен артериит трайно загубват зрението си. Пациентите с ГКА страдат и от умора, болка, треска и обичайно имат нужда от подкрепата на своите партньори и членове на семейството.

До неотдавна, лечението на гиганто-клетъчния артериит се ограничаваше само до приемането на високи дози стероиди, което играе ролята на ефективно лечение при спешна нужда за превенция на увреждания като загубата на зрение. В някои случаи, обаче, при някои видове стероидни лекарства няма възможност заболяването да се контролира за дълъг период от време.

Симптомите на гиганто-клетъчния артериит са толкова различни, че това затруднява много диагностицирането на болестта. ГКА като диагноза може да се постави чрез биопсия на артерията и по някои други признаци. Поради многото различни симптоми, пациентите с това заболяване обикновено посещават доста различни специалисти – общопрактикуващи лекари, ревматолози, невролози, кардиолози, офталмолози и дентални лекари, преди да получат правилната си диагноза.

Специалистите, които провеждат лечението и наблюдението на пациентите с гиганто-клетъчен артериит са лекарите със специалност ревматология. Те провеждат лечението, наблюдението, както и определят медико-диагностичните дейности, необходими за проследяване развитието или стопирането на болестта.

Ето няколко изненадващи факти за гиганто-клетъчния артериит:

  • Първият случай на гиганто-клетъчен артериит е бил описан преди 125 години. Доклад от 1890 година описва възрастен мъж с „червени ивици“ на челото.
  • Въпреки ранното откриване на болестта, терминът гиганто-клетъчен артериит не се използва през следващите 50 години.
  • В статия от 1941 година в списанието по патология Journal of Pathology, Джей Ар Гилмор (J.R. Gilmour) нарича състоянието „Гиганто-клетъчен артериит“ по подобие на микроскопския изглед на възпалени артерии.
  • Този термин се използва, защото клетките на имунната система – макрофагите – могат да се захванат за възпалените стени на артериите.

За Рош

Рош е глобален новатор в областите лекарства и диагностика, фокусиран върху развиване на науката за подобряване живота на хората. Комбинирането под един покрив на силните ни страни при разработване на лекарства и диагностика, направиха Рош лидер в персонализираното здравеопазване – стратегия, която има за цел да напасне правилното лечение за всеки пациент по най-добрия начин.

Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в инвитро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет.

Основана през 1896 година, Рош продължава да търси по-добри начини за превенция, диагностика и лечение на заболяванията и да има устойчив принос към обществото. Тридесет лекарства, разработени от Рош, са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) с лекарства, които имат изключителна важност, като сред тях присъстват животоспасяващи антибиотици, антималарици и противоракови лекарства.

Рош е отличен 9 поредни години като лидер в устойчивото развитие в категория Лекарства, Биотехнологии & Естествени науки от Dow Jones Sustainability Indices (DJSI). Със седалище в Базел, Швейцария, групата Рош има дейности в над 100 държави и през 2016 година за нея работят над 94000 души по целия свят.

През 2016 година, Рош инвестира 9,9 милиарда Швейцарски франка в развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на групата Рош. Рош е мажоритарен собственик на Шюгай Фармасютикъл, Япония. Повече за компанията можете да намерите на www.roche.bg.

Коментирай
Здраве и красота