Здраве и красота

Цветът на устните може да подсказва за здравословен проблем

Ето на какво да обърнете внимание

06.11.2017г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Какъв е цветът на вашите устни? Ако те са естествено розови, поздравления! Вие сте в добро здраве. Вглеждаме се в устните си, когато нанасяме червило, когато искаме да ги направим по-изкусителни или студеното зимно време или сухото лятно са нарушили тяхната мекота.

Всъщност цветът на устните може да покаже много за вашето здравословно състояние. Ето едни от най-често срещаните промени в цвета им и за какво подсказват те.

Бледи до пепелявосиво устни

Бледите устни често са съпроводени с оплаквания като замаяност, слабост. За жалост рядко обръщаме внимание на тези неразположения, а те могат да подсказват за сериозен здравословен проблем. Бледите устни често са предупреждение за намалени нива на червени кръвни клетки или казано накратко – за анемия.

Ето защо е важно да се консултирате с лекар, който да ви назначи необходимите изследвания. Също така, за да подобрите нивата на желязо в организма си, хранете се с тъмнозелените листни зеленчуци, като спанак, както и със сушени плодове, яйца, червено месо, свински или телешки черен дроб.

Най-полезните храни за черния дроб (галерия)

Червени устни

Въпреки че звучи страхотно, важно е да се замислите дали естественият цвят на устните ви е червен или се е променил към такъв. Понякога, заедно с яркочервените устни, може да забележите, че имате лош дъх и силен апетит към вредни храни.

Според специалисти тези симптоми могат да подсказват за това, че черният ви дроб работи извънредно. От друга страна, според китайската медицина, когато черният дроб работи извънредно, той генерира твърде много топлина в себе си.

Червените устни могат да са симптом и на алергична реакция към някои храни. Ето защо е добре отново да се консултирате със специалист.

5 добри причини да хапвате сушени смокини

Лилави или сини устни

Тази промяна в цвета на устните е често срещана през зимата. Но ако при смяна на градусите състоянието на устните ви не се подобрява, това може да подсказва за проблеми със сърцето или дихателната система, че кръвообращението ви е нарушено. Зеленият цвят около устата също предполага лошо кръвообращение в черния дроб и далака.

Свързани статии

Пурпурна линия около устните

Този вид промяна в цвета на устните подсказва за енергиен дисбаланс в тялото ви. Ето защо обърнете внимание на ритъма си на живот. Почивайте достатъчно, хранете се здравословно, спортувайте, приемайте витамини и минерали.

Тъмночервени до черни устни

Това е знак, че храносмилателната ви система е подложена на стрес. Добре е да обърнете внимание на начина си на хранене, да пиете детокс чайове, да започнете диета съгласувана със специалист, която може да подобри състоянието на стомаха ви. Включете в менюто си храни богати на фибри и премахнете вредните преработени храни, газираните напитки, алкохола.

 

Коментирай