Здраве и красота

8 причини да пиете чай от ройбос

Полезните свойства на ройбоса

01.11.2017г. / 06 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ройбос е прекрасен и полезен чай. Родината му е Южна Африка. Местните хора пият чай от ройбос от векове.

Ройбос е храст, от чийто листа се прави богата на антиоксиданти отвара, полезна в много отношения за здравето. Изследванията показват, че ройбос съдържа до 50 пъти повече антиоксиданти от зеления чай. Богат е още на витамин С, който също е мощен антиоксидант.

Чаят от ройбос е полезен в укрепването на костите, борбата с рака, стареенето и злокачественото видоизменение на клетките, храносмилателната система, кожата, косата, имунната система.

Най-ефикасните видове чай за отслабване

Всеки, който някога е страдал от екзема, безсъние, астма, кожни проблеми, костна слабост, хипертония, ще оцени позитивите на ройбоса.

В това прекрасно растение се съдържат големи количества калций, желязо, калий, мед, флуор, манган, магнезий, цинк, алфа хидрокси киселина.

За какво помага чаят от ройбос?

Противовъзпалително средство

Ройбос има силни противовъзпалителни свойства. Неговите активни вещества аспалатин и нотофагин са мощни полифенолни антиоксиданти. Те помагат на организма в борбата със свободните радикали и нестабилните клетки, които атакуват здравите клетки, за да се стабилизират. Така настъпват болестни и възпалителни процеси.

Регулира хипертонията

Чаят от ройбос е средство за нормализиране на стойностите на кръвното налягане. Той има съдоразширяващ ефект, който осигурява невъзпрепятствано циркулиране на кръвообращението. Това предотвратява сериозни сърдечносъдови заболявания и усложнения.

Помага на дихателната система

Отварата от ройбос е бронходилататор. Тя разширява бронхите като увеличава въздушния поток към белите дробове, улеснявайки дишането най-вече при вирусни и бактериални инфекции на горни и долни дихателни пътища.

Заздравява костите и зъбите

В ройбоса се съдържат няколко важни за костната система минерала. Това са калций, манган, флуор. Те насърчават здравето на костите, предпазват от остеопороза, артрит, потискат възпалението и намаляват болката в ставите.

Стимулира храносмилането

Чаят от ройбос има успокояващ стомаха ефект. Той намалява спазмите, болките и стомашните киселини. Подпомага храносмилането и раздразнените черва. Страдащите от стомашно-чревни проблеми е добре да пият по една чаша чай от ройбос 30 минути преди хранене.

Вълшебна отвара за отслабване с 3 съставки

Помага в превенцията на диабет тип 2

Аспалатинът в ройбоса е антиоксидант, който помага за балансирането на кръвната захар и инсулиновата резистентност в тялото. Той стимулира абсорбцията на глюкозата в мускулите. Ефектите му могат да стопират отключването на диабет тип 2 при страдащи от метаболитен синдром или други видове заболяване на обмяната на веществата.

За здрава и силна коса

Благодарение на минералите цинк, калций, мед и калий, косата засиява при редовна консумация на чай от ройбос. Той стимулира растежа, намалява косопада, укрепва косъма и предпазва от накъсване.

Подобрява кръвообращението

Чаят от ройбос може да ви предпази от инфаркт или инсулт благодарение на способностите си да разширява кръвоносните съдове и да намалява артериалното налягане. В допълнение антиоксидантите в него потискат възпаленията и предпазват от дегенеративни заболявания на сърдечносъдовата система.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 5 години )
Страхотен чай :)Прочети още на: https://***.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/40304-roibos/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Свободно време