Здраве и красота

10 правила за здравословен живот

Защо е важно да ги спазвате

03.11.2017г. / 10 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да сте по-здрави и да се радвате на мечтаното дълголетие, трябва да спазвате някои наистина простички, но важни правила за здравословен живот. 

Те ще ви помогнат да се чувствате добре в собствената си кожа, да вършите любимите си занимания, да се радвате на близките си и най-вече на живота. 

1. Откажете се от вредните навици.

Пушенето, пиенето на алкохол, яденето на вредни храни, безразборният прием на лекарства, да не говорим за наркотиците, са все вредни навици, които със сигурност съкращават живота и влошават здравето. 

2. Придържайте се към естественото.

Колкото по-малко ползвате солариуми, бои за коси, лакове за нокти, козметични продукти с множество химикали в състава си, толкова по-добре. Природата знае най-добре кое е полезно и кое не. 

Добавки, които правят чая още по-здравословен

3. Яжте шоколад.

Противно на схващанията, че шоколадовите десерти ще ви донесат само неприятности, трябва да похапвате шоколад по-често. Чистият натурален шоколад има множество антиоксиданти, полезни за здравето и удължаващи продължителността на живота, благодарение на антистареещите си ефекти. 

4. Следете стойностите на холестерола си.

Високият холестерол е една от най-честите причини за преждевременно стареене на организма и смърт поради инфаркт или инсулт. Следете неговите стойности и взимайте навременни мерки за понижаването им. 

5. Упражнявайте се редовно.

Хиляди изследвания по темата за леките, но регулярни упражнения са доказали, че винаги е по-добре да се движите, за да поддържате здравословното си състояние на ниво. Спазвайте го.

6. Опознайте ДНК-то си.

Голяма част от заболяванията са генетично обусловени. Ето защо е добре да сте запознати с фамилната си история, за да знаете за какво да сте по-бдителни. 

Сироп от агаве – здравословен заместител на захарта

7. Заменете капучиното с чай.

Чистото кафе е полезно заради наличието на антиоксиданти. Когато обаче то е смесено с големи количества прясно мляко, нещата излизат от контрол. Много хора не си дават сметка колко вредно е прясното мляко за възрастните. Заменете любимото си капучино или лате с чай – много по-полезно е за здравето.  

Свързани статии

8. Забравете за газираните напитки.

В началото може да ви е трудно, но ще свикнете. Газираните напитки, дори неподсладените, са вредни за здравето и намаляват продължителността на живота заради множеството заболявания, които причиняват. 

9. Не пропускайте профилактични прегледи.

Много опасни животозастрашаващи заболявания биват недиагностицирани заради пропуснати профилактични прегледи. 

10. Заменете белия хляб с пълнозърнест.

Пълнозърнестите печива и тестени изделия са далече по-полезни за здравето от рафинираното бяло брашно. Пълнозърнестият хляб помага в контрола на кръвната захар, което предпазва от диабет и сърдечносъдови заболявания. 

Коментирай