Здраве и красота

6 причини за зацапване между менструациите

Поява на кървене извън месечния цикъл

07.11.2017г. / 11 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка поява на кървене, различна от менструалния цикъл, предизвиква уплаха у жените. Зацапването обаче може да се появи по много причини. Ето 6 от най-често срещаните: 

Смяна на противозачатъчните

Според изследователи от клиника Майо, смяната на хормоналните препарати за превенция на бременността е много честа причина за поява на зацапване между менструациите. Докато свикне, на организма му трябва време да се адаптира към новия коктейл от хормони. Ето защо в резултат се появява зацапване. 

11 признака, че сте бременна без да подозирате

Стрес

Стресът е свързан отново с промяна в хормоналния статус. При стресиращ начин на живот или от конкретна стресираща ситуация, надбъбречните жлези секретират големи количества адреналин и кортизол. Тези хормони на стреса се намесват в общия хормонален баланс и го нарушават. 

Лекарства

Някои лекарства могат да са в основата на появата на кървене между менструациите. Най-често това са антикоагулантите (медикаментите, разреждащи кръвта). 

Рязка промяна в теглото

Драстичното напълняване или отслабване може да стои в основата на проблема със зацапването. 

Прекалено слабите жени често имат зацапване, защото тялото им отчита, че твърде ниското тегло пречи на зачеването, тъй като няма достатъчно мазнини. Те са необходими за правилното развитие на плода. 

6 патологични проявления на менструалния цикъл

Свързани статии

Така организмът изключва репродуктивните си функции за известен период от време, докато не се натрупа достатъчно количество мастна тъкан. Менструалният цикъл може да спре напълно или да се появява от време на време много оскъдно под формата на зацапване. 

При жените с наднормено тегло също може да се наблюдава зацапване, тъй като големият излишък от мастна тъкан причинява хормонален дисбаланс. 

Овулация

По време на овулацията е възможно да се появи зацапване. То е защото яйчниците са активни в този период на очакване на евентуалното оплождане на яйцеклетката. Циркулацията на кръвта в тях се засилва, което може да предизвика леко кървене. 

Бременност

Слабото кървене без видима причина може да е сигнал за ранна бременност. Обикновено зацапване поради тази причина се наблюдава заради имплантиращата се в маточната стена яйцеклетка. 

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати