Здраве и красота

Най-честата грешка, която жените правят при избора на сутиен

И 3 начина да изберем точния размер

06.11.2017г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мечтата на всяка жена е да се прибере вкъщи и най-после да свали ужасния стягащ сутиен. Няма по-приятен момент от свободата на гърдите, които цял ден са се чувствали притиснати, прищипани в неудобния сутиен. 

Всъщност не ви е виновен сутиенът. Много жени приемат това за нормално, а всъщност е всеобщ феномен. 

Знаци, че сте избрали грешния сутиен

Според експерта по бельо Томима Едмарк, не трябва изобщо да чакате момента да свалите сутиена си, защото той трябва да е незабележим. 

Истински удобният сутиен няма да провокира подобен дискомфорт и няма да ви се приисква да изтичате вкъщи и да го свалите при първия удобен момент. 

Повечето жени правят една и същ грешка, категорична е Едмарк пред realsimple. Носенето на прекалено малка чашка е в основата на неудобството, което масово жените изпитват от носенето на сутиена. 

При повечето от тях стряскащият голям размер ги спира от купуването на адекватен сутиен с пасваща чашка и колан. 

Носенето на сутиен не помага срещу гравитацията

Грешният избор на сутиен не просто причинява неудобства, той може да доведе до сериозни деформации и заболявания на гърдите, включително рак на млечната жлеза. 

Ето защо изборът на правилния сутиен с точния размер е от решаващо значение за здравето. 

Едмарк, президент на онлайн магазин за бельо, съветва да не се стряскаме, когато чуем, че сме за чашка в размер D или Е. Тя е просто цифра или буква, от която обаче зависи здравето на гръдната тъкан. 

Как най-лесно да определите дали сте избрали грешен сутиен?

1. Повечето жени не обръщат внимание на гръдната тъкан, която се съединява с тази на подмишницата. Не си даваме сметка, че те са едно цяло, но е факт.

По гръдната тъкан встрани от гърдите към зоната на подмишниците ще познаете дали чашката ви е малка – ако над чашката и колана на сутиена излиза плът, значи трябва да опитате с по-голям размер. 

За точен се счита сутиенът, който прибира цялата предна и странична гръдна тъкан. 

2. Ако сте избрали правилно пасваща чашка на сутиена няма да ви се налага да издърпвате гърдите нагоре, за да влязат в нея. Той ще приляга върху гърдите още преди да сте закопчали колана.

3. Коланът също е от значение. Ако е твърде свободен или прекалено тесен, това ще предизвиква съответно слаба поддръжка или притискане на гръдната тъкан. При слаба или никаква поддръжка съществува риск от разхлабване на съединителната и мускулната тъкан на гърдите, дори разкъсвания при по-тежки бюстове.

Притискането пък нарушава кръвообращението, лимфния поток, функционалната тъкан на млечната жлеза и създава условия за злокачествени процеси в гърдите. 

Коментирай