Здраве и красота

5 признака на дефицит на протеини

Усилени тренировки и бедна на белтъчини диета е лоша комбинация

13.11.2017г. / 10 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването е труден процес, изискващ стриктна диета и упражнения, които да ускорят обмяната на веществата.

Много хора наблягат на плодовете и зеленчуците в стремежа да намалят приема на калории и да направят отслабването още по-бързо. Това крие риск от опасен дефицит на протеини.

Протеините са важни за имунната система, за деленето на клетките, за възстановяването на мускулите, за енергия – изобщо, за цялостното здраве. Изтощителните тренировки предполагат достатъчен прием на протеини.

Признаци на дефицит на витамини и минерали

Ако диетата ви е бедна на месо, млечни продукти, яйца или сте вегетарианци, а правите усилени тренировки, то тогава рискът да страдате от дефицит на протеини в тялото си е висок.

Кои са признаците на недостиг на важни протеини в организма?

1. Губите мускулна маса.

Когато тренирате, особено ако включвате силови тренировки, би следвало да трупате мускулна маса. Вместо това обаче вие губите мускулите си, слабеете прекалено, нямате сила и енергия. Това е знак за дефицит на протеини.

За да може мускулът да се храни са му необходими протеини, които при метаболизиране да се разградят до аминокиселини. Те са нужни за изграждането на мускула. Когато ги няма, мускулът се свива и намалява обема си значително.

2. Постоянен глад.

Протеините отнемат повече време в обработката им от организма. Ето защо, ако диетата ви е богата на протеини няма да огладнявате толкова бързо. Ако тренирате всеки ден и не се храните с полезни протеини, гладът ще ви преследва.

Признаци на дефицит на калий

Свързани статии

3. Косопад и кожни раздразнения.

Проблемите, свързани с косата и кожата ви може да са предизвикани от недостатъчен прием на протеини. Набавянето на адекватни количества протеин е ефективен метод за справяне с косопада, чупливостта на ноктите и кожните проблеми.

4. Слабост и липса на енергия.

Протеините дават много енергия поради бавния си разпад. Трудно е да се чувствате енергични и силни, ако не консумирате достатъчно протеини или ги изключвате от менюто си.

5. Много често се разболявате.

Протеините са изключително важни за работата на имунната система. Те са ключови елементи, изграждащи клетките на имунната система, борещи се с вирусите, инфекциите, възпаленията в организма.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати