Здраве и красота

Защо жените се нуждаят от повече сън?

Преминават редица физиологични промени

12.11.2017г. / 05 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дефицитът на сън е сериозен здравословен проблем, който обикновено е породен от други здравословни състояния, като стрес, предменструален синдром, заболявания. Нуждаем се от не по-малко от 7 часа сън. Учени смятат, че жените трябва да си осигуряват 20 минути повече време за почивка от мъжете.

Какво налага представителките на нежния пол да спят повече?

Жените хабят повече психическа енергия

Според учени, допълнителната умствена енергия, изразходвана от жените, налага дамите да си доставят повече часове сън от господата. Изследователите са открили, че жените се възползват от по-голяма част от мозъка си, което налага и използването на повече енергия.

Следователно, когато става въпрос за подмладяване на мозъка по време на сън, времето за възстановяване, което е необходимо, трябва да бъде малко повече.

Лошо качество на съня

Друга причина, поради която жените трябва да спят малко повече е, че често качеството на съня, което получават, не е толкова добро. Някои жизнени етапи и физиологични промени, правят жените по-податливи на неспокоен сън. Всъщност жените страдат по-често от лошо качество на съня и безсъние в зрялата си възраст.

Как да се справите със стреса според зодията?

Менопауза

Едно от най-честите неразположения по време на менопауза (както и при перименопаузата и постменопаузата) е неспокойният сън. Лошото качество на съня може да бъде свързано с други симптоми, характерни за този житейски цикъл като горещи вълни или нощно изпотяване. Липсата на сън допълнително влошава качеството на живот, ето защо жените се нуждаят от повече часове почивка.

7 скрити признака на висока кръвна захар

Бременност

Хормоналните, както и физическите и емоционални промени по време на бременност, могат да нарушат съня. Бременните често страдат нощно време от мускулни крампи, болки в гърба, стомашни киселини. Ако сънят им не е бил пълноценен, добре е през деня да правят кратки паузи за сън.

Свързани статии

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойни крака предизвиква неконтролируемо желание за раздвижване на краката, като симптомите на това състояние се влошават вечер и през нощта, нарушавайки съня. Според изследванията, жените са по-склонни да имат синдром на неспокойните крака, в сравнение с мъжете.

Съществува връзка между женските хормони и това неврологично състояние, но едни от най-честите причини за появата на състоянието са диабет, разширени вени, анемия, дефицит на желязо и магнезий, слабо оросяване и други.

Снимка: istock

Коментирай