Здраве и красота

5 грешки, с които съсипвате цвета на косата

Как да направим така, че боядисаната коса да е по-дълго с наситен цвят

15.11.2017г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Току-що боядисаната коса има страхотен вид – бляскава е, цветът е наситен, косъмът лъскав, а самочувствието ви извисено до небето.

След всяко измиване обаче цветът на косата става все по-блед, косата стои някак суха, а ефектът от боята отслабва твърде бързо.

Топ 3 маски за изтощена коса

Къде грешите?

1. Миете косата си с гореща вода.

Горещата вода вреди не само на цвета на косата, но и на самия косъм. Миейки косата с гореща вода извличате цялата влага от косъма. Той става сух и се накъсва лесно. Врялата вода вреди и на скалпа като го дехидратира и го прави раздразнителен.

За да запазите цвета на косата си за по-дълго, измивайте я с хладка вода.

2. Използвате грешния шампоан.

Има различни шампоани за поддържане на различни цветове коса. Четете внимателно етикетите, за да изберете точния. Избягвайте шампоани, съдържащи сулфати, защото те увреждат цвета на боята по-бързо.

3. Стоите на слънце прекалено дълго.

Слънчевите лъчи увреждат не само кожата и естествения косъм, но и боядисаната коса. Те могат да накарат боята да изсветлее драстично или да измени нюанса си.

Как да прикрием тъмните корени?

4. Прекарвате прекалено дълго в басейна или в морето.

Хлорът и препаратите за третиране и пречистване на водата в басейните увреждат цвета на боядисаната коса. Същото важи и за солената вода в морето. Не прекарвайте прекалено дълго с мокра коса или под вода. След излизане изплаквайте обилно с чиста чешмяна вода. Не оставяйте косата да изсъхне с полепнали по нея сол и препарати за пречистване на басейн.

5. Миете косата много скоро след боядисване.

След като боядисате косата я измивате веднъж, за да отмиете боята. За да запазите цвета и здравето на косъма не бързайте да миете косата вечерта или на сутринта на следващия ден.

За да се възстанови косата след боядисването и най-вече за да проникне боята добре в косъма е необходимо задължително да изчакате с повторното миене повече от 24 часа. Първият ден е много важен, за да се задържи боята възможно най-добре.

Коментирай