Здраве и красота

Натурални лекове при екзема

Как да облекчим кожното заболяване по природен начин

22.11.2017г. / 06 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Екземата е може би най-дразнещото и неприятно кожно заболяване. От него страдат милиони хора по света. Проявява се с червени, сърбящи, лющещи се участъци по кожата.

Обичайното лечение, което лекарите предписват, са кортикостероидните кремове. При по-тежки случаи се налага и прием на тези препарати през устата, за да се потисне имунната атака.

Домашни лекове при болки в ушите

Тъй като тези лекарствени средства имат своите странични ефекти, можете да опитате и някои натурални методи, с които да облекчите екземата.

Пробиотици

Естествените полезни бактерии помагат на кожата да се бори с възпалението при екзема. Хапвайте повече ферментирали храни. Можете да прилагате и натурално кисело мляко директно върху обрива, за да облекчите симптомите.

Кокосово масло

Кокосовото масло има мощни противовъзпалителни свойства. То намалява зачервяването и сърбежа при екзема. Чудотворното масло от кокос потиска бактериите в кожата, което допринася за ограничаването на възпалението.

Рибено масло

Проучванията показват, че омега-3 мастните киселини в рибеното масло помагат за обновяването на клетките на дермата. По този начин се намалява възпалението. Екземата се потиска, симптомите отшумяват.

Можете да приемате рибено масло под формата на хранителна добавка или да консумирате повече риба в диетата си.

Акупунктура

Тя е древен метод за лечение на различни заболявания и състояния, включително екзема. Миниатюрните игли при акупунктурата се забиват повърхностно на точно определени места, които влияят върху оздравителните процеси в организма.

Домашни лекове за белези от секцио

Свързани статии

Алое вера

Гелът в листата на това прекрасно растение е истинско чудо на природата. Той облекчава суперуспешно не само екземата, но и слънчевите изгаряния, термичните изгаряния, раздразненията, обривите, ухапванията от насекоми. Прилагайте го директно върху засегнатите участъци.

Хамамелис

Тази билка също е част от народната медицина на много култури по света от години. Отварата от хамамелис има стягащ ефект, който облекчава сухата, лющеща се кожа. Изплакването на кожата с отвара от хамамелис кара лезиите да се свиват, а възпалението да намалява.

Мокри компреси

Когато усетите силен неистов сърбеж, наложете мокри кърпи върху екземата. Те ще успокоят сърбежа и ще ви предпазят от опасно разчесване на лющещите се лезии.

Коментирай