Здраве и красота

Забавен метаболизъм, газове и лошо храносмилане – как да си помогнем?

Какво трябва да знаем за синдрома на пропускливите черва

22.11.2017г. / 14 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Знаете ли, че между 70% и 90% от населението на Западния свят страда от синдрома на пропускливите черва. Много хора дори не подозират, че имат този проблем и той е главният виновник за дълъг списък от заболявания.

Това твърдение е на графиня Ангелика Волфскийл, натуропат и Шуслеров терапевт с над 30-годишен опит в работа с пациенти с тежки диагнози. Практиката ѝ показва, че зад заболявания на щитовидната жлеза, гинекологични проблеми, акне, артрит, проблеми със стомаха, спазми, предменструален синдром, мигрени, алергии, дори аутизъм, стоят настъпилите промени в лигавицата на червата.

Как можем да си помогнем при синдрома на пропускливите черва?

Добре е да започнем от начина си на хранене, като изборът на храни е ключов. Трябва да се избягват храни като червено вино, кисело зеле, туршии, кисели краставички, сирена, зрели сирена, жълтите френски, немски, стари сирена и кашкавали, да пием достатъчно вода, да имаме редовна физическа активност, да не пропускаме хранене. Графиня Волфскийн посъветва на вечеря да хапваме по-леки храни, да не вечеряме след 19 часа.

Също така, много хора обичат да комбинират кисело мляко със зърнени храни и плод. Тази комбинация звучи здравословно, но не и за състоянието на вашите черва.

Как можем да подобрим здравето на стомаха?

Доброто храносмилане се нуждае от достатъчно храносмилателни ензими. Тогава оплакванията като тежест, подуване, газове, болки, спазми в стомаха не са част от нашето ежедневие. За да активираме отделянето на ензими ние се нуждаем от определени горчиви растения. Няколко ценни растения са събрани в немската горчивка Gastritol.

Тя съчетава силата на билките, като подобрява храносмилането и ускорява метаболизма. В същото време регулира чревната перисталтика и действа антибактериално, поддържайки в равновесие чревната флора.

Но неразположенията като подут корем, метеоризъм, както и редица други, които не са свързани със здравето на стомаха, могат да бъдат облекчени и с помощта на шуслерови мехлеми. Те са най-новият продукт в семейството на Шуслеровите соли и са 12 на брой.

В зависимост от нуждите могат да се прилагат при проблеми с костите, сухожилията, при наранявания, бебешки колики, синузит, бучки в гърдите, възли на щитовидната жлеза, за укрепване на мускулите и нервите, при херпеси, псориазис и много други.

Мехлемите могат да се съчетават помежду си отново според нуждите, както и да се комбинират с прием на шуслерови соли.

Какво още не знаете за синдрома на пропускливите черва?

Чревната лигавица ни осигурява адекватното усвояване на полезните вещества от храната и същевременно се грижи всичко ненужно и вредно да бъде изхвърлено от тялото и да не попада в нашето кръвообращение. Когато тя е възпалена и има микропукнатини, вредните отпадъчни продукти не се отделят. В резултат се претоварва черният дроб, тялото става свръхвраждебно срещу различни субстанции, развиват се алергии, автоимунни процеси и много други заболявания.

Графиня Волфскийл припомня, че 80% от клетките на имунната система са разположени именно в чревната лигавица. Всеки проблем в тази област, дори нелекуван лек дискомфорт, има сериозни последици за здравето.

А синдромът на пропускливите черва е отново следствие от начина ни на живот и високите нива на стреса в ежедневието. Не трябва да се забравя, че прекомерният прием на лекарства като антибиотици, обезболяващи, антихистамини също директно разрушават чревната лигавица и защитните ѝ механизми. Това не е заболяване, което носим в гените си, а сами си причиняваме.

Как да разпознаем синдрома?

Един от първите признаци е непоносимост към определени храни, без дори да имаме генетична предиспозиция. Най-често се касае за лактоза, фруктоза, хистамин, глутен в различни зърнени храни. Консумацията на тези храни предизвиква от подуване на стомаха, спазми и болки до сърцебиене, мигрена, обриви, дори паникатака.

Лекуват ли се автоимунните процеси?

Дори изявен автоимунен процес може успешно да бъде спрян, ако се лекува синдромът на пропускливите черва, категорично заявява графиня Волфскийл.

Периодът на лечение отнема около 20% от времето, в което заболяването се е развило. Разбира се необходимо е да бъдат направени и серия от изследвания на кръвта, урината и фекалните маси, чрез които често се открива непоносимост към хистамин. А ръка за ръка с тази непоносимост върви и непоносимостта към фруктоза (плодовата захар).

Много са факторите, които могат да повлияят на лигавицата на червата – стрес, инфекции, токсини, лъче и химиотерапия, застоял начин на живот и други. Здравето на храносмилателната система е в основата на цялостното добро здраве и красота. Затова се погрижете за нея още сега.

Снимка: istock

Коментирай