Здраве и красота

Невероятни ползи за здравето от лещата

Помага в отслабването

30.11.2017г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лещата напоследък сякаш е пренебрегвана за сметка на така наречените модерни вносни култури, смятани за суперхрани.

Тя също може спокойно да се нарече суперхрана заради многобройните си ползи за здравето, които са солидна причина да консумираме леща по-често.

Лещата може да бъде приготвена по всевъзможни начини и това е една от най-чудесните ѝ ползи. Вижте останалите!

Здравословните ползи от консумацията на нар

1. Намалява холестерола.

Лещата помага за редуциране на лошия холестерол в кръвта, тъй като съдържа голямо количество разтворими фибри в състава си. Те имат свойството да предпазват сърдечносъдовата система от инциденти като поддържат артериите чисти от плаки.

2. Подобрява цялостно сърдечносъдовото здраве.

Намаляването на плаките по съдовете е водещ фактор в превенцията на сърдечносъдови заболявания. Лещата е и прекрасен източник на магнезий и фолиева киселина, които допринасят за доброто здраве на сърдечния мускул.

Магнезият подобрява кръвообращението и съкращаването на мускулните влакна, обогатява с кислород и хранителни вещества. Фолиевата киселина пък понижава хомоцистеина – сериозен рисков фактор за сърдечни заболявания.

3. Подобрява храносмилането

Неразтворимите диетични фибри в лещата помагат за предотвратяване на запек и други храносмилателни нарушения, включително синдром на раздразненото дебело черво, дивертикулит, запек.

4. Нормализира нивата на кръвната захар

Лещата съдържа бавно разградими въглехидрати, което нормализира и поддържа нивата на глюкоза в кръвта. Страдащите от хиперинсулинемия или инсулинова резистентност могат да се възползват от ползите на лещата, защото тя намалява нивата на инсулина и прави клетките по-чувствителни към него. Това предпазва от трупане на излишни мазнини.

10 ползи от консумацията на грах

Свързани статии

5. Дава полезни протеини на организма

Всички бобови, включително и лещата, са чудесни доставчици на растителни протеини. 26% от калориите на лещата се дължат на протеините в състава ѝ. Ето защо вегетарианците и веганите толкова много я ценят.

6. Повишава енергията в тялото

Лещата се обработва бавно от храносмилателния тракт, което осигурява енергия за по-дълго. Порция леща ще ви държи сити няколко часа. Тя е и добър източник на желязо, което допълнително повишава енергийните нива.

7. Помага в отслабването

Лещата е препълнена с полезни протеини, растителни мазнини, витамини, минерали. Въпреки това тя е с ниско съдържание на калории, което я прави вашият най-добър приятел в отслабването.

Коментирай