Здраве и красота

5 ползи от тренировките с пяна ролка

Намалява физическото и емоционално напрежение

01.12.2017г. / 12 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те са с интересен дизайн, с различна повърхност и са все по-често използвани от активно спортуващите. Чували ли сте за пяна ролките?

Упражненията с тях са вид форма на масаж, имащ редица предимства за мускулите, ставите, за по-бързото възстановяване след физическа активност. С тях може да тренирате и у дома като в упражненията може да бъдат включени различни части на тялото.

Търкаляйки се върху пяна ролката напред-назад, не само се забавлявате, но се и отпускате. Какви са предимствата от използването на такава пяна ролка?

По-добро разтягане

Ако спортувате редовно, вероятно знаете, че е хубаво да се прави стречинг. Пяна ролката е идеална за тази цел, тъй като ще ви помогне да разтегнете още по-добре преди така нареченото статично разтягане. Тя помага на мускулите да станат по-гъвкави и ги затопля преди традиционното разтягане.

Намалява мускулната треска

Ако тренирате енергично, сменяте упражненията, покачвате натоварването, мускулите след тренировката се чувстват болезнени.

Интензитетът на неразположението обикновено се повишава в рамките на 24 часа след тренировка а пиковете са в рамките на 24 до 72 часа. След това болката започва да намалява.

Ето защо е добре да си направите масаж с пяна ролка, да наблегнете на тази област, в която усещате дискомфорт, за да се почувствате по-добре. Освен това с тази ролка ще намалите и чувството за умора след спорт.

Най-голямата грешка в тренировките, която проваля резултатите ви

Намалете артериалната скованост и увеличете циркулацията

Йога е една от най-добрите практики за разтягане. Тези, които посещават редовно часове по йога, страдат по-рядко от артериално втвърдяване, отколкото хората, които водят заседнал живот.

Проучванията установяват, че използването на пяна ролка може да помогне на съдовата ендотелна функция и да намали риска от артериални проблеми. Подобрява се цялостното кръвообращение, както и това към меките тъкани. Това би могло да има положително въздействие върху цялостното сърдечносъдово здраве.

Намаляване на стреса

Упражненията с пяна ролка могат да помогнат за намаляване на стреса след тренировка. Едно проучване установи, че миофасциалното освобождаване може да понижи нивата на кортизола – стресов хормон, който се синтезира и след динамична тренировка. Освен това тези ролки са подходящи за ежедневна употреба, което от своя страна ще ви помогне да редуцирате нивата на стрес.

Свързани статии

По-добър обхват на движение

Друго предимство от използването на пяна ролка е подобреният обхват на движение на правилно разтеглени и раздвижени мускули. По-голям диапазон на движение означава, че повече мускули могат да бъдат включени в дадена тренировка, което води до по-ефективна рутина.

По-добър диапазон на движение, за по-голяма гъвкавост, което води до още едно предимство на пяна ролката.

Снимка: iStock

Коментирай