Здраве и красота

4 признака, че прекалявате с козметичните продукти

Кожата започва сериозно да страда

18.12.2017г. / 11 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Употребата на козметични продукти подхранва и заздравява кожата. Различните активни съставки в козметиката имат своята специфична функция. Понякога се налага да използваме повече от един козметичен продукт. Границата на злоупотребата обаче е тънка.

При прекомерно използване на различни видове козметични продукти можем да постигнем обратния ефект и да влошим здравето на кожата.

6 причини да замените купешката козметика с натурална

Кои са признаците, че вече сме прекалили?

Червенина, сърбеж, лющене, чувствителност към слънце

По необясними за вас причини изведнъж са се появили тези симптоми. Мислите, че имате някакво възпаление или сте се заразили с нещо. Вероятно е и да е така, но преди да сте сигурни трябва да ревизирате козметичната си рутина.

Има голяма вероятност да сте прекалили с продуктите. Някои от тях съдържат киселини, които могат да раздразнят кожата, особено ако ѝ се натрупат повече от 2 или 3 киселини. Ексфолиращите продукти, както и тези за превенция на бръчки съдържат киселини, които се абсорбират от кожата и в комбинация могат да причинят силни раздразнения.

Не следите активните съставки

Съвременните жени употребяват препарати против акне, ретиноиди за подмладяване на кожата, продукти с антиоксиданти, ексфолианти, излющващи горния слой на кожата. Това са все агресивни препарати, които не би следвало да се използват в комбинация.

Невероятни употреби на содата за козметични процедури

Свързани статии

Твърде много активни съставки е равно на твърде много проблеми.

Четете внимателно описанието на продуктите и това с какви други препарати могат или не могат да се комбинират.

Не променяте козметичната си рутина сезонно

Харесали сте си едни продукти и си ги ползвате цяла година. Голяма грешка. Козметиката трябва да се съобразява със сезонните изменения и нуждите на кожата. Ако продуктите, които ползвате не отговарят на тези изисквания, кожата може да пострада.

Кожата ви е блестяща, но не мазна

Това е признак, че сте прекалили с ексфолиантите и пилинга. Кожата е опъната до краен предел. Нуждае се от омекотяване, в противен случай ще започне да се цепи.

 

Коментирай